Wat is een semi (demi) haarkleur?

Je hoort weleens dat sommige haarverven een demi- (of semi) haarverf zijn wat is dat nu precies?

Een semihaarkleuring is eigenlijk niets anders dan een mix van verfpigment van onontwikkelde pigmenten met een verfpigment van ontwikkelde kleurpigmenten.

Zo dan weet je nu nog niets!

Hoe werkt haar verf?

Om dit te begrijpen moet je eerst weten hoe haarverf ongeveer werkt. Je stop een product (haarverf) in je haar die er voor zorgt dat de kleur in je haar blijft zitten. De onontwikkelde deeltje zijn heel klein en kunnen door de ammonia geopende schubben heel diep in het haar doordringen. Tijdens de  inwerktijd van de verf gaan die kleurdeeltjes reageren met de zuurstof uit de activator(H2O2).

De kleurdeeltjes worden zo groot dat ze bijna niet meer uit het haar kunnen en blijven dan permanent (blijvend) in het haar zitten en je houd een mooie kleur over.

Hoe werkt kleurmousse / spoeling?

Kleurspoelingen/kleur mousse bestaan uit al van te voren ontwikkelde deeltjes. Die zijn in de fabriek al helemaal klaar gemaakt. Ze kunnen niet in het haar doordringen en blijven in de buitenste schubbelaag. Daardoor verdwijnt de kleur relatief heel snel uit het haar. Je kan wel kleuren maken die niet in de natuur bestaan voor haar (blauw, vuur rood, groen enz.).

Semikleuring

Met een s(d)emi kleuring gebruiken ze die ontwikkelde en onontwikkelde deeltjes door elkaar.  Als activator gebruiken ze dan meestal een laag percentage H2O2  (1,5% tot 3%). Dat betekent dat de kleur niet helemaal diep in het haar doordringt en wel goed in de schubben laag blijft "hangen".

Het voordeel van zo'n kleur:

 • De kleur verdwijnt langzaam en geeft nauwelijks uitgroei.
 • Felle kleuren kunnen makkelijker gemaakt worden dan met verf. Ze kunnen kleuren gebruiken die niet in het haar horen.
 • Het beschadigt het haar nauwelijks. Dus heel fijn met lang haar!
 • Perfect om de punten op te frissen wanneer je de uitgroei verft.
 • Je kan een kleur uitproberen.
 • Je haarkleur wordt niet steeds lichter zoals je wel vaak ziet met normale haarverf (door het  hogere H2O2 gehalte).
 • Gemakkelijk te corrigeren van een verkeerde kleur. (Bv. te geel met blonderen)

Het nadeel van zo'n kleur:

 • Je kan niet lichter kleuren, alleen ton sur ton (kleur op kleur).
 • Je kleur kan "vollopen": De kleur deeltje komen zo vast in de schubben te zitten, dat je haar steeds donkerder wordt.
 • je krijgt geen 100% grijs dekking (al kan dat soms juist heel mooi zijn). Er zijn wel semikleuren die tot 70% dekking geven).
 • In poreus haar haar kan het soms in een keer doorslaan naar super donker.

Conclusie

S(d)emie haarverf kan een hele mooie aanvulling zijn op gekleurd haar of om lang haar te kleuren. Wil je juist fel rood of koper, dan werken semikleuringen vaak beter dan verf. Dit, omdat het een tijdelijke kleur is. Je kunt vaker een andere kleur nemen.

 

Wil je meer tips over haarkleuren?

Ik heb een E-book geschreven  "50 kleur tips die je nooit van je kapper hoort".  Hier in staan verschillende tips  over haarverven zoals:  Je kleurhoogte bepalen, grijs haar kleuren, blond haar kleuren, zelf kleuren, verschillende bespaartips, verzorgtips enz.

Je krijgt dan ook regelmatig extra haar (kleur) tips toegezonden.Ontdek nu de "50 kleurentips" nu  helemaal gratis ! Vul het formulier in en klik op de onderstaande link en  en je krijgt direct toegang.

[optin]

 
Cheyenne
Door

Cheyenne

op 10 Jun 2019

Hoi Edwin, Ik heb donkerbruin haar en ik wil graag felrood of wat donkerder rood in mijn haar (Maar niet heel donker) en ik wil het semi-permanent verfen voor als het mislukt. Nu was mijn vraag of je de kleur goed ziet als je het niet blondeerd. Ik vind dat namelijk zonde van mijn haar. Dus weet U misschien of ik mijn haar semi-permanent kan verfen zonder te blonderen en dat het nog steeds goed zichtbaar is? M.V.G Cheyenne

Paula
Door

Paula

op 24 Feb 2019

Hoi Edwin, ik heb heel donker kroes haar en ik wil graag iets mijn haar blond verven, maar niet permanent. Nou heb ik gelezen dat semi permanente verf jou haar NIET lichter maakt, maar dat is juist wat ik wil. Heb ik het verkeerd begrepen of is er wel een mogelijkheid om mijn haar blond te verven zonder dat het permanent blijft?

Amanda
Door

Amanda

op 04 Nov 2018

Hoi Bedankt voor dit Topic Ik heb vanmezelf midden donker blond haar Ik heb het gister knal rood geverfd met een kleurspoeling die 8 weken houd Kan ik nu met chocolade bruin er over heen? Ook een spoeling of echte verf Hoop op antwoord

Sandra Bieckmann
Door

Sandra Bieckmann

op 08 Aug 2018

Ik heb interesse in de 50 kleurentips.. maar kan deze niet vinden.. Wat moet ik doen..?

Maaarion
Door

Maaarion

op 17 Oct 2018

Hoi, ja dat geldt ook voor mij. Graag een advies want vind dit een heel interessante, leerzame site. Bvd

Tessa
Door

Tessa

op 02 Feb 2018

Hallo Edwin, Omdat ik mijn haar niet meer wil verven elke maand omdat ik grijs word heb ik besloten daarmee te stoppen. Mijn eigen kleur is een koele bruine kleur met grijze haren vermengd. Mijn haar is door jaren kastanjebruin verven en highlights warm. Ik vind dat heel lelijk bij elkaar en vind het slonzig staan. Ik had coolcover van marijel erover heen; heel mooie koele kleur, maar dan verf ik mn grijs mee...ik wil dus eigenlijk de lengtes in mn eigen kleur over dat warme heen maar mn uitgroei zo laten. Zilvershampoo heb ik ook al gedaan; het werd dof breekbaar en droog ervan. Dat vond ik geen succes. Weet jij een merk wat niet pakt op grijs haar? Met vriendelijke groet: Tessa.

Marit
Door

Marit

op 24 Dec 2014

hoi Edwin, Ik wil misschien de rode kleur van CHI chromashine in mijn haren doen, maar kun je hier losse ontwikkelingvloeistof bij doen, zodat het permanent wordt?

Edwin
Door

Edwin

op 24 Dec 2014

Hoi Marit, Nee. chromashine bestaat voornamelijk uit ontwikkelde kleurpigmenten dus een activator doet bijna niets en zal dus nooit een permanente kleur worden. het product is perfect om de kleur mooi te houden.en om een felle rood te maken. het kan wel stapelen dan blijft de kleur er altijd in. Maar het wordt wel donker en minder rood. groeten Edwin Minnee.

Janneke
Door

Janneke

op 27 Sep 2014

Hoi Edwin, Ik heb nu een keer CASTING CRÈME GLOSS 1010 WHITE CHOCOLATE gebruikt. Ik had de hoop dat het iets lichter zou worden, maar het lijkt nu alsof ik op vakantie in de zon hebgezetrn, niet veel gebeurt dus. Ik ben zelf goudblond. Kan ik het langer laten intrekken om het nog iets lichter te maken? Ik wil het niet meer verven ivm uitgroei die zo onwijs lang er over doet om op normale lengte te komen.

Edwin
Door

Edwin

op 03 Oct 2014

Hoi janneke, Waarschijnlijk had je al een kleur in je haar, Dit kan je nooit lichter kleuren met een andere verf. Dat kan echt alleen met een blondeer . Je kan zoal noooooooit lichter kleuren zonder verf of blondeer. langer inwerken is waarschijnlijk niet de oplossing. ( ik ken de 1010 white Chocolate ook niet ik weet niet hoe blond die echt moet worden en hoe donker je eigen haar is.) Advies: Zet een paar lichte highlights in je haar. Dit zorgt er voor dat je wel een stuk lichter er uitziet maar niet al het haar hoeft te kleuren. De uitgroei valt vaak ook minder snel op. groeten Edwin

jordi
Door

jordi

op 30 Jul 2014

hey ik heb bruin haar en.ben vandaag naarcde kapper geweest en heb men zijkanten gewoon bruin gelaten maar het middelstuk stuk op mijm hoofd is heeel licht blond geverfd en het trekt op niet zou u mij kunnen zeggen of dat het blonderen een Semi-permanente haarkleuring of een Demi-permanent haarkleuring of een Permanente haarkleuring zo weet ik hoeveel keer ik mijn haar moet wassen graag snel een antwoord en weet u ook.hoeveel wasbeurtrn dit in mijn haar blijft

Edwin
Door

Edwin

op 03 Sep 2014

Hoi Jordi, sorry voor de late reactie ( vakantie enz.) Meestal 6 -15 keer wassen of langer maar dat ligt aan de poreusiteit van het haar is het al gekleurd? Blijft het vaak lang of zelfs altijd. Is het te poreus? ( door blonderen enz) gaat het er zo uit. groeten Edwin Minnee

Veerle
Door

Veerle

op 09 May 2014

Hey Edwin, Hoelang blijft zo een semiverfkleuring zitten? want ik zit er over te denken om t een knal kleur zoals blauw te verven alleen zou wel graag willen dat het er na een tijdje uit is. Groetjes Veerle.

natascha
Door

natascha

op 17 Sep 2015

Heyhey, ik heb bruin haar en wil mn haar graag zilver gaan verfen. Moet je haar dan eerst blond zijn? Ik heb het namelijk niet zo op blonderen dus wet een raad meer help? Groetjes natascha

Edwin
Door

Edwin

op 28 Sep 2015

Hoi Natasja , sorry voor late reactie ( spamfilter ruzie). zilver haar kan alleen met WIT geblondeerd haar. anders ziet het er niet uit ( Je blijft een gele gloed houden) succes Edwin

Edwin
Door

Edwin

op 15 May 2014

Hoi Veerle, een semikleuring blijft meestal tussen de 6 -12 wassingen zitten afhankelijk van de poreusiteit van het haar, soms blijft het in het haar als een gewone haar verf soms is het in 4 wassingen al verdwenen. Met blauw is het een ander verhaal. Om mooi fel blauw te krijgen moet je haar helemaal spierwit geblondeerd zijn anders ziet het er niet uit. meestal is het blauw binnen 2 weken verdwenen maar soms blijft er een grauwe gloed achter. het blond moet natuurlijk helemaal uitgroeien. dus kijk uit wanneer je echt blauw wil. groeten, Edwin Minnee

Geheim:Van Blond naar Bruin Haar Verven zonder een groene gloed. Met Make over van Brit ( video) - Haar Geheimen
Door

Geheim:Van Blond naar Bruin Haar Verven zonder een groene gloed. Met Make over van Brit ( video) - Haar Geheimen

op 23 Nov 2013

[…] je je haar gekleurd en het is te groen? Extra semikleuring met koper rood gebruiken net zo vaak tot de kleur goed […]

Carina
Door

Carina

op 01 May 2012

Hoi Edwin, Ik heb van mezelf donkerblond haar, dat heel fijn van structuur is. Nu draag ik micro ring extensions die ik blond gekocht heb en deze koper heb geverfd en mn eigen haar. Nu wordt het tijd om deze opnieuw te plaatsen en mn haar te verven aangezien de kleur aanzienlijk is uitgelopen en mn haar gegroeid. Is het raadzaam om een semikleuring te.gebruiken op het reeds geverfde haar en extensions en mn uitgroei met verf? moet semiverf op schoon haar? Ik hoor graag jouw mening hierover. Groetjes, Carina

Reactie plaatsen