Het geheim van langhaar wassen

Langhaar wassen is lastig ? Niet met de geheime langhaar tips van de kapper die je ik je hier zal onthullen.

Voorbereiding

Je haar wassen is een vaak tijdrovende bezigheid  met een goede  voorbereiding gaat het vaak veel sneller.

Zorg voordat je het haar wast dat je je haar doorgeborsteld hebt met een goede borstel, het liefst met een zachte grote borstel van Varkenshaar (wildboar) of een menging van kunststof en Varkenshaar daarmee krijg je de klitten sneller uit het haar.

Als je een kunststof borstel neemt zorg dan dat het geen scherpe randjes heeft en het liefst antistatisch is.Je zorgt er zo voor dat je haar na het wassen  weer gemakkelijker door borsteld.

Het wassen

Maak je haar nat zonder te masseren  met warm maar vooral niet te heet water. Gebruik een goede shampoo die je haar mild reinigt. Liefst en professionele shampoo bij de kapper.  Deze zijn meestal een stuk zachter en geconcentreerder en drogen het haar niet uit. Is je het mischien weleens opgevallen dat je haar veel zachter voeltals je bij de kapper vandaan komt?

Een kleine hoeveelheid shampoo verdeel je eerst op je handen en dan masseer het heel lichtjes  alleen op de hoofdhuid. Op het moment dat je het uitspoelt gaat het vanzelf langs de lengtes en de punten. Dus je hele haar wordt schoon.

Met sommige shampoos kun je beter twee keer wassen; De eerste keer om schoon te maken en de tweede keer om de shampoo zijn werkt laten doen.

Als het schuimt is het schoon. Meer schuim betekend niet dat het haar schoner wordt. Schuim is alleen een reactie met water (omdat er geen vet of  vuildeeltje over zijn die kunnen reageren met de shampoo dus gaat het automatisch reageren met water).

Schuim maakt je haar niet zachter! Schuim maakt zelf je haar vaak droger! Eigenlijk zou je haar zo moeten wassen dat het net aan schuimt. Maar dat is erg lastig.

Conditioner 

Zuinig met shampoo maar kwistig met de conditioner!

Breng de conditioner (of crèmespoeling, is hetzelfde heeft alleen een andere naam) vooral  op in de punten en lengtes van het haar. Bij de hoofdhuid alleen een klein beetje. Masseer het haar niet door elkaar maar beweeg met je handen richting  de punten.

De aanzet is meestal nog in goede conditie en heeft dus minder verzorging nodig en hoe meer je de hoofdhuid met rust laat hoe gezonder je hoofdhuid blijft.

Laat de conditioner een paar minuutjes inwerken en spoel het vooral grondig bij de hoofdhuid uit. Een te lage PH waarde bij de hoofdhuid kan voor problemen zorgen.

Bij de punten is dit wat minder belangrijk. Als daar een beetje conditioner resten blijven zitten heeft dat haast geen invloed de schubben, ze blijven juist iets dichterop elkaar zitten.

Afdrogen

Ga niet als een razende te keer met je handdoek om je haar te drogen. De schubben moeten dicht blijven om je haar zo glad mogelijk te houden. Dus rustig deppen met een grote handoek net zolang tot het haar handdoek droog is.

Borstelen

Nu je haar handdoek droog is heb je 2 opties om je haar te borstelen.

Of je wacht dat het helemaal droog is (droog haar is sterker en steviger als nat haar) dus minder kans op beschadigingen.( maar meer kans op klitten) gebruik dan liefst een gemengde varkens haar met antistatische kunststof borstel.

Of je borstelt je haar nat met een zachte kunststof borstel zonder scherpe randjes.

Als je nat haar wil borstelen doe er dan een extra serum in bv. CHI silktherapy of nog beter L’anza silkserum ( siliconenvrij). Hierdoor wordt je haar nog gladder en gemakkelijker uit te borstelen.De serum zorgt er ook voor dat je minder snel gespleten punten krijgt.

Begin in de punten en werk met je borstel geleidelijk omhoog tot dat alle haren glad zijn en er geen klitten meer zijn.

Extra verzorging

Je mag gerust elke dag een beetje serum in je haar doen maar kijk uit bij de goedkopere serums er kan een dikke laag siliconen om je haar vormen waardoor de shampoo en conditioner hun werk niet meer goed kunnen doen. Je haar wordt uiteindelijk dan juist droger.

Eens in de twee /drie maanden een speciale “remove all shampoo”is een goed idee om regelmatig de cosmetische siliconen laag weg te halen. In Amerika is dat heel normaal hier in europa wordt er nog gek tegen aangekeken.

Een haarmasker is ook een  goed plan om eens in de 2 weken te doen. Maar let op dat je haar niet te verzadigd wordt. De goedkopere haarmaskers doen eigenlijk niets, alleen een dikkere siliconen laag op je haar zetten. Waardoor je haar na een tijd zwaar en stugger kan worden.

PH waarde

Bij het wassen is de PH waarde erg belangrijk.

Een te hoge PH waarde zet de schubben open (helaas is de PH waarde van zeep altijd vrij hoog dus zorg je met een conditioner met een extra lage PH waarde dat de schubben weer sluiten). Je haar en hoofdhuid hebben het liefst een PH waarde van 5.5. Dus een optimale haarverzorging moet er voor zorgen dat de PH waarde precies 5.5 is.

Veel succes met je haar.
Angelique
Door

Angelique

op 02 Jan 2012

Hallo, Heb eigenlijk een vraagje. Ik heb zelf ook redelijk lang haar. En wil het graag laten groeien naar nog langer. Maar nu lukt me dat niet zo heel goed ik ga 2 tot 3 keer per jaar naar de kapper voor mijn dode punten maar dan is het eigenlijk weer net zo kort als dat het daarvoor was. Hoe kan ik op een gezonde manier ervoor zorgen dat mijn haar beter groeit en minder snel afbreekt waardoor het net zo hard weer afgeknipt moet worden... Oja en hoe zit dat met al die alcohols in shampoo's en conditioners, alcohol droogt toch juist uit..? Bedankt Groetjes Angelique

Edwin
Door

Edwin

op 05 Jan 2012

Hoi Angeloique, Bedankt voor je vraag. Binnenkort geef ik een uitgebreid antwoord op mijn blog. ik kan je wel alvast vertellen dat een goede verzorging het belangrijkst is. Dit zorgt er voor dat je haren langer meegaan waardoor je kapper minder hoeft te knippen. groetjes Edwin Minnee

Erretje
Door

Erretje

op 09 Oct 2011

ik krijg met geen mogelijkheid de dikke laag siliconen uit mijn haar. Door mijn heel dunne haar fohn ik het om de dag en gebruik daarbij een conditioner, fohnlotion een haargel of haarlak. Het zijn allemaal bolletjes die op de haren zitten, kan het bijna niet borstelen. heb een all remove shampoo aangeschaft maar die doet niet veel. Wat moet ik doen om deze troep uit mijn haar te krijgen?

Edwin
sactRadyday
Door

sactRadyday

op 24 Apr 2011

zeer interessant, bedankt

corina
Door

corina

op 25 Mar 2011

Wat leuk is deze website. Ben vanmiddag voor het eerst in de zaak geweest omdat ik een bon had gekregen van je kapsalon. En ben vanavond eens gaan zoeken naar de metamorfoses op Youtube, zo kwam ik dus ook hier op "Haargeheimen" terecht!! Leuke en zeer handige site, wat een goed idee. Ben zeer tevreden met mijn haar zoals het vandaag verzorgd, geknipt, gekleurd en gestyled is bij jullie. Heb al veel complimenten gehad en m'n haar voelt geweldig aan. M'n zoontje wil er de hele tijd maar doorheen gaan met z'n handjes. Tot de volgende keer en suc6 met deze gave website! Mvg Corina

Reactie plaatsen