Hoe kom ik van statisch haar af?
22 januari 2013 
in Divers

Hoe kom ik van statisch haar af?

Statisch haar. Een probleem dat veel voorkomt deze tijd van het jaar.Wat is het precies? Hoe kom je er aan ? Wat kan je tegen statisch haar doen?

Juist in de wintertijd zijn veel mensen extra gevoelig voor statisch haar. Door de droge (vries) lucht buiten en de extra droge centrale verwarming lucht in huis.  Zodra je je haar borstelt vliegt het alle kanten op soms hoor je het zelfs knetteren.

Wat gebeurd er nu precies?

Om daar achter te komen moet je eerst weten hoe een haar is opgebouwd. Het menselijk haar bestaat grofweg uit drie grote lagen:( van buiten naar binnen)

 • De cuticula ( de schubbenlaag gemaakt van keratine)
 • De cortex ( dit is een vezelachtig gedeelte waarin onder andere het pigment zit dit maakt kleur van het haar )
 • De  medula ( dit is het merg , een soort kanaaltje in het midden van het haar. Dit kan je zien als soort afval emmertje van je lichaam. Hier vind je de restjes van medicijn gebruik en bijvoorbeeld EPO een andere doping. Vandaar Amstrong en ander wielrenners altijd heel kort haar hebben.

 

Een gezonde haar heeft een mooie aaneensluitende  schubben laag (cuticula) van gemiddeld 5-6 lagen. Het vochtgehalte van het haar is dan perfect. Het haar is dan licht positief geladen. Het zal bijna nooit statisch worden. Door invloeden van buiten af zoals slechte verzorging, extreem droge lucht, wrijving met kunststof, teveel gebruik van krul of steiltangen, te droog fohnen   kan het haar uitdrogen waardoor het gevoelig  kan worden voor statische elektriciteit . De schubben laag staat open of raakt beschadigd.  De haren  krijgen een negatieve lading en stoten elkaar af zodat ze rechtop gaan staan en het kapsel onhandelbaar wordt.

Bliksem

Gezond haar kan ook statisch worden wanneer   bijvoorbeeld je hele lichaam geladen wordt . Bv.  net voordat  je wordt getroffen door de bliksem. Je lichaam wordt geladen en je haar staat overeind doordat  de negatieve lading de haren elkaar af  stoten en BOEM!!! De bliksem slaat in. Het mooie is dat de negatieve lading  weer gelijk wordt en je hebt geen last meer van je statische haar. (verdere gevolgen zijn wat lastig misschien en het is een wat drastisch voorbeeld maar ja…)

Glijbaan

Een iets minder riskant geval is glijden van een kunststof glijbaan door de wrijving wordt het lichaam geladen en je haar staat ook  alle kanten op. (Mijn  kinderen hadden een onwijs leuke manier om er van af te komen). Geef mama een kus! De vonken vliegen er van af en zodra je een kus geeft gaat het haar weer plat zitten en is het niet meer statisch.

Plastic kam

Je haar kan ook statisch worden door gebruik te maken van een plastic kam of borstel. Door de wrijving van het kammen of borstelen met het plastic worden de haren ook statisch.

Statisch haar door beschadigd haar

De bovenstaande voorbeelden van statisch haar zijn met gezond haar maar meestal wordt  je haar ook statisch  door dat bv.  de schubbenlaag beschadigd is. Wanneer de haren beschadigd zijn verliezen ze hun positieve lading en worden ze vaak negatief geladen. Bij het minst geringste wrijving is je haar al statisch en wordt onhandelbaar.

Wat kun je tegen statisch haar doen?

 • Anti statische borstel of kam te koop bij de groothandel deze zijn speciaal behandeld om minder snel statisch haar te veroorzaken.
 • Water! Maak je haar nat en de statische elektriciteit  is weg. Ook ouderwetse waterbakjes aan de verwarming hangen helpt. Hoe hoger de luchtvochtigheid  hoe minder statistisch je haar.
 • Borstel van dassen haar ( erg prijzig ) of wild boar ( wilde zwijnen haar) werkt perfect maar kijk uit dat er geen kunststof haar tussen zit dit vermindert het effect.
 • Een kam van ivoor of schildpad (mag niet meer, maar werkt wel) ,  hout of been  (bot) werkt ook goed.
 • Zorg dat je haar gezond is. Goede haarverzorging gebruiken positief geladen deeltjes on het haar te verzorgen. Dit trekt als een magneet aan de negatief geladen haar. En het haar blijft in balans.
 • Gebruik de Chi tang van farouk ipv. een goedkope steiltang.
 • Fohn je haar niet super droog.
 • Lap middelen zoals wax en ander vettige producten kunnen helpen. Dit werkt prima op de korte termijn maar op den duur kan  het haar meer beschadigen waardoor het nog statischer wordt.
 • Beetje ( liefst zachte) haarlak in je haar of op de borstel spuiten werkt vaak ook super.
 • Altijd een goede vocht in brengende  conditioner gebruiken. Dit maakt je haar glad en minder gevoelig voor statische elektriciteit.
 • Serum van biosilk of L’ anza silkserum  geeft ook vaak een goed effect.
 • Gebruik geen producten waar alkohol in zit. Dit droogt het haar uit.
 • Je hoofd aarden door tegen bijvoorbeeld de waterleiding of verwarming te houden. (werkt wel voor de korte duur)
 • Geen kunststof tapijt of kleding. De polyester verwerkt in sommige kleding of in het tapijt geeft ook een verkeerde geladen wrijving.
Weet jij zelf ook nog tips tegen statische electriciteit?  laat een reactie achter.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen