Hoe zelf gekleurd haar lichter kleuren / ontkleuren
05 november 2013 
in Divers

Hoe zelf gekleurd haar lichter kleuren / ontkleuren

Zelf je gekleurde haar lichter kleuren of ontkleuren is vreselijk moeilijk. ik kreeg een vraag van een bezoeker van haargeheimen hoe je dit moet doen.

Hallo, Mijn eigen haar kleur is goudblond ik verf Het nu ongeveer 3 jaar ik heb nu als laatst rood gehad en Daarna heb ik er kastanje bruin er in gehad Ik wil nu naar blond hoe moet ik dat doen?

Hoi Mariska,

Laat het de kapper doen. 

Terug kleuren is altijd moeilijk en je kunt dat het beste aan een kapper overlaten.
het is een behoorlijk aanslag op je haar dus wees extra voorzichtig. Heb je dun haar ? Echt nooit zelf doen.
Wil je het toch doen? Het blijft altijd een gok dat er niet te veel oranje pigment blijft zitten en niet te veel blauw groen pigment in je haar komt.

Eerst ontkleuren

Je moet eerst het haar ontkleuren.  Vaak meerdere keren.

Dat kan met en speciale Ontkleuring van BV. schwarzkopf , lanza heeft ook een hele goede  decolorizer maar die is voor de consument moeilijk te krijgen (dit haalt alleen de geverfde pigmenten er uit je eigen haar wordt nauwelijks lichter in vergelijking met blondeer) of een blondeer poeder ( die zal  het hele haar lichter kleuren). De kleur die dan overblijft is vaak te oranje en soms te donker.

Je moet dan in schatten hoeveel je het haar nog lichter moet maken en hoeveel je de oranje kleur moet corrigeren. Dat is gewoon erg moeilijk zelfs voor de meeste kappers.

Laag percentage Activator( H2O2)

Gebruik daarom altijd zo’n laag mogelijk percentage activator bv. 3% en laat het dan langer inwerken voor een goed resultaat.

Spoel uit wanneer de keur redelijk licht lijkt maak dan een plukje met een nat watje schoon om te kijken
Wanneer je haar kleur een beetje redelijk is moet je er vaak nog een mooie kleur van maken.

Doe dit met een semikleuring. bv schwarskopf vibrance van Igora

 • Is de kleur koel ( blauw/ grauw / groen) doorgeslagen gebruik dan een licht koper gouden kleur.
 • Is de kleur nog wat warm (oranje / geel) gebruik dan een natuurtint bv 8N
 • is de kleur is nog  erg warm een gebruik dan een astint 8a  8ah 8.1
 • Is je haar nog een beetje grauw? gebruik dan een licht gouden kleur 8G Kis / of 8.3 (Loreal)/ 8.5 (schwarzkopf)

 Folie plukjes met blondeer

Is je haar nog redelijk gezond? dan kan je er evt een paar folieplukjes met blondeer met 3% bij zetten voor een natuurlijk effect.

Zorg dat je tussen de behandelingen een extra haarmasker gebruikt om het haar nog een beetje te ontzien en vocht balans nog een beetje goed houd.
Verzorg het daarna met alleen echt goede producten van de kapper. Je haar krijgt een behoorlijk opdonder van al die behandelingen.

Laat daarna je haar een tijdje met rust!

Kleur alleen de uitgroei en verander de eerste 6 maanden niet van kleur

Wat kan er fout gaan

 • De punten zijn oranje en de aanzet is spier wit
 • Het haar breekt af.
 • De kleur gaat er nauwelijk uit en je moet de behandeling wel 3-4 keer overdoen
 • De aanzet is redelijk maar de punten blijven groen of geel
 • Je ziet allemaal horizontale banen in je haar zitten.
 • Je haar veranderd in vermicelli 9 Door te veel chemisch behandeling is alle keratine vernield en is niet meen te redden je kan het tussen je vingers vermalen.
 • Je denkt halverwege dat de kleur goed is maar blijkt na het wassen nog steeds oranje te zijn.
 • Je krijgt zoveel verschillende kleuren dat zelfs een kapper het niet meer mooi kan krijgen.

Dus: Wees voorzichtig . Misschien valt het best wel mee en gaat het vrij gemakkelijk. Maar je ziet het gaat zo fout.

succes Edwin

 

Wil je meer tips over haarkleuren?

Ik heb een E-book geschreven  “50 kleur tips die je nooit van je kapper hoort”.  Hier in staan verschillende tips  over haarverven zoals:  Je kleurhoogte bepalen, grijs haar kleuren, blond haar kleuren, zelf kleuren, verschillende bespaartips, verzorgtips enz.

Je krijgt dan ook regelmatig extra haar (kleur) tips toegezonden.

Ontdek nu de “50 kleurentips” nu  helemaal gratis ! Vul het formulier in en klik op de onderstaande link en  en je krijgt direct toegang.

[optin]

Over de schrijver
annette
Door

annette

op 21 Jan 2014

Wat een leuke site !!!! Heb een vraagje , kleur mijn haar al zeker 15 jaar met 11n van het merk goldwell met 12%waterstof .Een paar jaar geleden was het niet blond meer , maar meer een goude/oranje kleur (haar is ook grijzer geworden ). Ben ondertussen overal geweest bij kappers , groothandels en heb vele merken geprobeerd (ook bij de kapper)maar mijn haar blijft een oranje gloed houden en word niet meer blond . Nu bij een groothandel een advies gekregen - 10FP 15ml daarbij Neutraal 15ml en als laatste 8N 5ml en dit met 3%waterstof , het zou echt blond worden !!!!! Resultaat idd het werd niet oranje meer , maar geen blond haar !!! Dus weer terug gegaan , nu 10SP mee gekregen ipv 10FP , resultaat niet blond , meer naar bruin (40 min laten inwerken op advies van groothandel)in het begin dat de verf erin zat was het blond maar na verloop van tijd begon de verf donkerder te worden (toen de verf er nog in zat ). Helpppppppp begin nu echt radeloos te worden ! Heel vriendelijk bedankt voor het lezen van mijn mail , hopelijk kan jij mij helpen . Groetjesssssssss

Edwin
Door

Edwin

op 27 Jan 2014

Hoi Annette,blijft altijd lastig probleem, de oorzaak is niet jou haar maar dat de fabrikanten het recept van de verf hebben moeten veranderen door de nieuwe EU regeltjes. het beste wat je kunt doen is naar een goede kapper gaan die je haar eerst perfect kan opknappen. lukt dat niet zal ik proberen te vertellen wat je het best kan doen. 1 waarom het haar niet meer lichter wordt. MET HAARVERF KAN JE GEVERFD HAAR NIET LICHTER KLEUREN. Je zal dus moete ontkleuren. neem van Kis de blondeer poeder met 3% activator en smeer dat op de donkere gedeelte, laat net zolang inwerken tot de kleur er redelijk blond uitziet ( kan 10 min zijn kan 60 min zijn). Om de gele gloed weg te werken gebruik je 10S of 10SA met DMI lotion of beter igora Vibrance 9.1 Volgende keer kleur je alleen de uitgroei met 10S of 10SA met 9% en laat je minimaal 60 min inwerken.blijft je haar te donker doe dan met folies dunne plukjes met blondeer kis met 9% door het hele haar. blijft het oranje dan dunne plukjes met folie kis 9% en daarna vibrance 9.1Krijg je het niet goed spreek af met een Organic Color Kapper of Chi kapper of L'oreal kapper die kunnen het vaak beter matter krijgen. succes Edwin

Dieneke
Door

Dieneke

op 26 Apr 2021

Echt intresse heb ik hier in het leest duidelijk

annette
Door

annette

op 21 Jan 2014

Hahaha vergeten het merk erbij te vernoemen ....KIS .....

kiana
Door

kiana

op 08 May 2014

hallo, welke producten moet je mengen voor een american washing?Ik wil niet mijn haren puur ontkleuren daarom wil ik een american washing doen.. Ontkleuringsproduct van Elva .Groetjes Kiana

Edwin
Door

Edwin

op 09 May 2014

Hoi Kiana, Ik had nog nooit van een american washing gehoord maar het klinkt als een blondeer wassing,. Neem een deel shampoo 1 deel ontkleurings product en een deel activator. Verdeel dit goed over je haar dat ontkleurd moet worden. Kijk wel uit op natuur haar kleurt het vaak ook ondanks dat op de verpakking staat van niet. laat inwerken tot je de juiste kleurhoogte hebt. Uitspoelen, kleur evt corrigeren en een goed haarrmasker na de shampoo gebruiken. Succes , Edwin

leonie
Door

leonie

op 05 Jun 2014

Beste Minnee,ik ben van lichtblond, met een spoeling bij de kapper naar bruin gegaan, ik vind het niet lelijk maar ik ben toch wel liever weer een blondine, ben ik langst aan gewend en staat het beste, maar hoe word ik weer blond? zonder dat ik oranje wordt of een andere niet gewenste kleur, als ik het weer naar het oude blond wil gaan, ga ik naar asboluut wel naar de kapper, zelf doe ik t niet, heeft u goed advies?

Edwin
Door

Edwin

op 11 Jun 2014

Hoi Leonie, wacht wat langer met terug kleuren de kleur zal dan al voor een groot gedeelte verdwijnen. Waardoor het gemakkelijker weer blond te maken is . Ga je van donker naar blond dan blijft er al snel een oranje / gele gloed in je haar achter. De kapper moet dat zorvuldig weg werken met precies het juiste recept voor je haar. Een goede kapper weet dit en houd daar rekening mee. Vraag voordat je wordt gekleurd dat de kapper je kan garanderen dat je geen gele gloed blijft houden. De kleur zal wel altijd iets anders worden dan voorheen . Er zitten toch ander pigmenten in je haar die er eerst niet waren. succes, Edwin

jacky
Door

jacky

op 27 Nov 2014

Heb per ongelijk mijn haar zwart geverfd Door verkeerde tube te hebben gepakt. Hoe kan ik nou op een milde manier dit zwarte er uit halen. Vg Jacky

Edwin
Door

Edwin

op 30 Nov 2014

Hoi Jacky , Ga naar een groothandel en vraag om de zachtste onkleuring die ze hebben gebruik dit en corrigeer dan met een semikleuring om je gewenste kleur te maken . Is je kleur na ontkleuren te oranje gebruik dan een astint met evt extra groen pigment. ( kijk wel uit dat je haar niet te donker weer wordt. ( groen + rood = BRUIN) Een andere manier van Ontkleuren is neem bv, Kis blondeer (kerablond) met 3% laat deze net zolang in werken tot je de juiste kleur hoogte hebt en dan uitspoelen , wassen en een haarmasker en corrigeren met een semikleuring Kis verf met DMI lotion succes,Edwin Je kunt ook evt.eerst een blondeer wassing proberen

Iris
Door

Iris

op 20 Mar 2015

Hoi Edwin,Ik zit met een haarprobleem en ik hoop dat u tips heeft. Een aantal weken geleden ben ik bij de kapsalon geweest om mijn donkerblond/lichtbruine haar, wat bruin was geverfd (kleurhoogte 6) met een semi permanente kleuring, zilver/grijs te kleuren. Hiervoor moest het natuurlijk eerst ontkleurt worden en ze vertelden me dat ik de gewenste kleur niet in een maal zou bereiken. Het was na de eerste keer al redelijk licht maar nogal geel en de kapsters hebben er een zilvergrijze semi permanente verf overheen gezet. Bij daglicht zag ik dat er in het midden van mijn haar een baan liep die dieper was opgelicht dan de wortels (die ze overig niet hebben ontkleurd) en de punten. Op de lichte baan had de grijze spoeling goed gepakt maar de aanzet, punten en de plukken rond mijn gezicht bleven erg gelig en het geheel zag er niet natuurlijk uit. Toen ik terug ging is de aanzet mat bruin geverfd en de lengtes blond met een matte/grijze gloed (met semi permanente verf). De gloed verdwijnt alleen inmiddels en het kleurverschil blijft zichtbaar. Er zit echt een streep middenin mijn haar ter hoogte van de oren. Hoe kan ik dit het best corrigeren? Het liefst zou ik mijn haar licht houden, wit of zilverblond. Blijft het kleurverschil zichtbaar wanneer het haar opnieuw met ontkleuring behandeld wordt of is het een optie alleen de aanzet en punten te ontkleuren of het te 'maskeren' door het inzetten van highlights? Welke verf of toner zal geschikt zijn voor het bereiken van een witblonde kleur? Mijn moeder is oud kapster en wil me wel helpen maar we zijn nog aan het speculeren wat de beste optie zal zijn. Is het overigens ook aan te raden olaplex te gebruiken? Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!Met vriendelijke groeten,Iris

Edwin
Door

Edwin

op 25 Mar 2015

Hoi Iris, wanneer de kapper het al niet goed kan. Dan betekent dat voor een normaal persoon het helemaal niet te doen is. je haar heeft nu zoveel verschillende kleuren dat het echt en puzzel wordt om dat weer goed te krijgen . Wanneer je het weer gaat ontkleuren kan er behoorlijke schade ontstaan en ik weet niet of olaplex dat kan verhelpen. Zoek een kleurspecialist die dit op kan lossen zonder het haar te veel te beschadigen en er toch een redelijke kleur van kan maken. kijk voor een Organic color kapper een lanza kapper of een Chi kapper die hebben genoeg in huis om een redelijk gezonde kleurherstel te maken. Toch zelf doen? Ontkleur de donkere gedeelte eerst met een heel laag percentage (3%) laat dit een lange tijd inwerken evt een paar uur ( wel elke 10 min controleren). wanner de kleur licht genoeg is de rest van het haar oplichten om een kleur te krijgen. Is de kleur redelijk goed dan nog corrigeren met een semikleur. Zijn de punten te grauw dan evt corrigeren met een warme licht blonde semikleuring tot de kleur goed is. succes Edwin gebruik een goed haarmasker meerdere keren achter elkaar en hoop dat het haar goed blijft.

Truus
Door

Truus

op 16 Apr 2015

Ik heb kleur 5.34 in mijn haar En wil naar blond liefst beetje koel blondHoe pak ik dit aan?Mag best op kleur hoogte 9 zitten en dan high lights erdoor heen om hem blonder te doen lijkenGraag advies BVD

Edwin
Door

Edwin

op 17 Apr 2015

Beste truus, Dit is vreeeeeselijk moeilijk zoek een kleurspecialist die dit kan. toch zelf doen? neem een dagje vrij . Ontkleuren tot kleurhoogte 9-10 corrigeren met een 9.1 semikleuring met een extra zilver pigment en een druppeltje blauw pigment. Dan kleur nog evt corrigeren. wanneer kleur goed is dunne folies met 6% tot de kleur goed is en dan extra goed verzorgen shampoo haarmasker conditioner en serum ( kappers producten geen supermarkt of drogist) succes, Edwin Minnee

Loraine
Door

Loraine

op 08 Jun 2015

Hoi.Ik heb mahonie acajou 4-2 van Syoss in me haar (rood) en wil t weer blond. Hoe kan ik dit t beste doen, ik wil liever niet naar een kapper omdat dat super duur is.

Edwin
Door

Edwin

op 25 Jun 2015

Hoi loraine dit is bijna niet te doen om weer een mooie kleur te krijgen, je kan voorzichtig hele dunne highlight in je haar zetten net zo vaak tot de kleur been beetje redelijk is. maar de aanzet wordt heel snel te licht en de rest wordt steeds meer oranje. Die moet je dan apart corrigeren net zolang dat de kleur redelijk is. Dus beter spaar en ga naar een goede kapper. succes Edwin

laura
Door

laura

op 04 Jul 2015

Hallo Edwin,Mijn haarkleur is iets te donker uitgevallen (semi kleuring). Normaal vervaagt deze langzaam met wassen. Als ik het nu was met een met anti roos shampoo (H&S):- Worden de pigmenten dan alleen iets verwijderd zodat de kleur wat terug zal lopen? - Of worden de pigmenten (ook) verhelderd waardoor lichtbruin gekleurd haar bijv een rossige/rode gloed kan krijgen?- Is wassen overigens voldoende of moet ik het dan ook in laten trekken? (Ik heb ook ergens gelezen dat intrekken van normale shampoo op droog haar ook kan helpen).Alvast bedankt!

Lara Valentic
Door

Lara Valentic

op 07 Jul 2015

Beste Edwin,De onderste helft van mijn haar is blauw. Nu wil ik graag terug naar mijn bruine haarkleur. Mijn vraag is hoe ik een bruine haarkleur kan bereiken zonder me haar te moeten bleken. Is dit mogelijk?Alvast bedankt!Met vriendelijke groeten,Lara Valentic

Edwin
Door

Edwin

op 10 Jul 2015

Hoi laura, een kleine blondeer wassing werkt beter en gebruik daarna een goed haarmasker om de kwaliteit goed te houden. Wil je geen blondeer wassing? Gebruik dan een extra goud spoeling om het blauw te corrigeren. Zet daarna een bruine semikleuring in. Is de kleur nog te blauw? Doe dan weer extra goud in het haar. succes, Edwin

Romy
Door

Romy

op 26 Jul 2015

Hee Edwin,Ik wil al een tijdje platina blond, allen ik verfde het al een tijdje niet. Was kastanje bruin (met veel spijt). Ben ik na een maandje het bruin gaan verven. Maar na een jaartje wachten wou ik eigenlijk toch weer blond, dus ik heb nu een paar blonde highlights in me haar zitten, en het bruine is nu uit me haar onderhand. Mijn haar is tot mijn taille dus best lang.. Ik had dus de vraag hoe kan ik het best naar platina blond gaan? Ik heb gehoord bleken kon wel maar het zou schadelijk zijn voor mijn haar dat vertelde sommige kappers me, dat ik dan een enorm stuk eraf zou moeten knippen of het zou afbreken. Wat moet ik doen? Ik wil het namelijk wel enorm graag!Groetjes, Romy.

Edwin
Door

Edwin

op 28 Jul 2015

Hoi Romy , vergeet dat platina blond. je hebt nu een uitgroei van een jaar maar de rest van het haar is al minimaal 3-4 jaar oud. Daar in zitten nog steeds de warme pigmenten van de kastanje kleur en die zijn er heel moelijk uit te krijgen. Met blonde plukjes valt dat niet op maar zodra je echt platinablond wil hebben moet elke zweem van kleur helemaal worden verwijdert. Dit kost of je haar of het kost je een kapitaal om dat redelijk gezond blond te krijgen. En denk er ook over dat je elke 4 weken de uitgroei moet bijwerken ( blonderen en corigeren om platinablond te krijgen) de kans dat je over een jaar of misschien 2 jaar nog een mooie lange bos hebt? Ik weet het niet... ga voor extra plukken en zet er een mooie lichte astint semikleuring over. Staat natuurlijker , minder uitgroei, minder haarbreuk, mooier haar.succes , Edwin

Kim
Door

Kim

op 27 Aug 2015

Hoi, ik hoop dat je me kan helpen.. Ik heb mijn haar ongeveer een maand geleden met zwarte henna geverfd. van mijzelf was ik al een brunette. Ik wil de onderkant nu blonderen omdat ik de puntjes met een blauwe dye wil verven. Die heb ik al gekocht. het is semi-permanent staat op het potje. Verder heb ik een fles van 12% waterstofperoxide liggen, maar ik weet niet waar ik dat mee moet mengen. gr. Kim

Edwin
Door

Edwin

op 31 Aug 2015

Hoi Kim, Kijk uit!In henna zitten metaalzouten die een heftige chemische reactie kunnen veroorzaken. Het haar kan dan een temperatuur bereiken van wel meer dan 80 graden! hou het haar in de gaten zodra het heet wordt of gaat stomen. dan gelijk uitspoelen! Henna kan in principe niet blondeerd worden( staat ook op de verpakking) maar soms lukt het. blonderen kan in gekleurd haar alleen met blondeer niet met eenverf of semikleuring( die kan alleen donkerder maken of in de zelfde kleurhoogte) meng de 12% ( liever 9%) met blondeerpoeder meestal 1:1 ieder geval tot er een mooie gladde imulsie ontstaat. Smeer in kijk elke 5 minuten of de kleur goed is en trek aan het haar of het niet afbreekt. Is de kleur wit ( geel krijg je nooit blauw) uitspoelen met een haarmasker behandelen. En daarna een of twee keer inkleuren met blauw. succes en wees voorzichtig, Edwin

Loes
Door

Loes

op 01 Oct 2016

Hoi Edwin, Graag je advies. Heb je wel eens van Oliebe (henna) gehoord? Ik (mijn kapper) verf(t) mijn haar al jaren met Oliebe omdat ik allergisch ben voor chemische haarverf. Van nature heb ik bruin haar en dat willen we nabootsen met henna. Om die donkere kleur te krijgen moeten we 2 keer verven. De behandeling duurt erg lang qua inwerktijd en is ook erg duur. We doen nu één kleuring omdat de donkere kleur te hard wordt. Mijn haar wordt nu wel erg licht. Dat staat niet bij mijn huidskleur/gezicht. Ik zie er niet uit, wit bij de scheiding, oranje en dan het donkere haar, 3 kleuren dus. Kunt u mij helpen/adviseren wat ik moet doen/wat de mogelijkheden zijn?

Edwin
Door

Edwin

op 07 Oct 2016

Hoi Loes Het probleem wat je beschrijft is nu precies het probleem van (echte) Hena kleuringen (dus zonder PPD's) Henna wordt steeds donkerder wanneer je het vaker gebruikt. Je kan het mengen met indigo om het iets bruiner te maken maar dit is ook niet ideaal omdat de hoofdkleur blauw is en dat geeft dan en beetje paars bruine kleur die er onmogelijk weer uit te krijgen is. een mogelijke oplossing is de kleur te corrigeren met Nolimits van Organoic Color Systems dit is een sterke kleurspoeling ( uitwasbaar) met een langere houdbaarheid en absolut geen enkel vorm van PPD's of PTD"s dus volkomen veilg. wat je ook nog kan proberen is een allergie test voor Organic color Systems haarkleur de PPD's ( totaal geen PTD's) is dan tussen de 0,2% tot max (met zwart ) 0,5% ipv de 10% van de normale chemische kleuren In onze salon hebben we een kapster met een PPD allergie die haar haar met Organics Color wel 5 keer per jaar kleurt zonder heftige reacties.Zoek dus een Organic Color salon bij jouw in de buurt en kijk of dit wat voor jou is. succes Edwin Minnee

Alexandra
Door

Alexandra

op 18 Sep 2017

Hoi Edwin, Ik zit met een probleempje. Ik heb van mezelf donkerblond haar. Mijn oude kapper zette altijd highlights in mijn uitgroei en dat leverde een mooie heldere blondtint op. Nu ben ik bij een nieuwe kapper geweest en die heeft (door een foute instructie van mijn oude kapster, ze had nl doorgegeven dat ze mij kleurde met verf ipv blondeer) mijn uitgroei gekleurd met inoa haarkleuring blond. Fout, want nu is mijn uitgroei dus oranje. Astint erover gedaan en gewassen met as shampoo, maar het oranje blijft. Is het een goed idee om hier highlights overheen te zetten met blondeer? Ik lees ontzettend veel maar kom er niet uit. Alvast heel erg bedankt!

Edwin
Door

Edwin

op 07 Oct 2017

Hoi Alexandra, Sorry voor late reactie( ziekte) plukjes kan soms de oranje kleur verhullen. beter ga naar een kleurspecialist ( lanza, Farouk , of organic color specialist en laat ontkleuren en corrigeren. Dan heb je de meeste kans op succes! zelf doen is lastig omdat je precies op de juiste plekknm moet corrigeren de juiste inwerktijden gebruiken.als het fout gaat wordt het nog moeilijker corrigeren. Succes, Edwin

Reactie plaatsen