Waarom verdwijnt steeds sneller die mooie glans in je haar wanneer je regelmatig je haar verft.
19 juni 2013 
in Divers

Waarom verdwijnt steeds sneller die mooie glans in je haar wanneer je regelmatig je haar verft.

 Wanneer je het haar meerdere keren verft wordt het er vaak niet mooier op. De punten zijn vaak na een paar wasbeurten dof en vaal en de glans verdwijnt.

Hoe komt dat en wat kun je er tegen doen?

Om dit te begrijpen moet je eerst weten hoe haar in elkaar zit een hoe haarverf in het haar werkt.

Wat maakt je haar glanzend?

Je haar bestaat aan de buitenkant uit allemaal schubben die dicht over elkaar liggen. Met een gezonde haar liggen de schubben gesloten om het haar waardoor er een glad oppervlak ontstaat. Dit gladde oppervlak weerkaatst het licht wat wij dan zien als glans.

Zodra de schubben door een of andere reden niet meer goed tegen elkaar zitten kan het licht niet meer weerkaatsen en krijg je een doffe kleur en verdwijnt de glans.

Wat kan de schubben open maken zodat de glans verdwijnt?

Leermoment!!

haarschubben

De schubben kunnen open gaan door verschillende oorzaken. Maar vooral reageren de schubben op zuur ( bv. Azijn) en base ( bv. Zeep). In een zure omgeving gaan de schubben dicht en in een basische omgeving gaan de schubben open.

Het haar wil het liefst een PH waarde van 5.25 ( hoe hoger de PH waarde hoe meer de schubben open gaan staan) hebben om mooi te sluiten en te glanzen.

 Hoe werkt haarverf?

Om te zorgen dat de kleurdeeltjes (pigmenten) in je haar komen moet het haar eerst open gemaakt worden. De verf gebruikt daarvoor een stof met een hoge PH waarde (PH 10 en nog hoger) om de schubben open te zetten. De meest gebruikte stof is ammonia ( dit zet het haar zeer snel en wijd open) of de meest gebruikte ammoniavervanger Ethanol-amine ( dit zet het haar langzamer open het stinkt niet maar is langer actief en kan evenveel schade veroorzaken ).

Wanneer de kleurpigmenten in het haar zitten wordt de kleuremulsie uitgespoeld ( waarbij 90% van de kleurpigmenten weer uit het haar spoelen). En wordt  haar met een dergelijk zuur mogelijke shampoo en  conditioner ( sommige wel; met een PH waarde van PH3) de schubben weer dicht gemaakt  zodat de kleur “gevangen” zit en er niet meer uit kan.

 In praktijk kan er door de volgende oorzaken de glans verdwijnen.

 • Goedkope agressieve  shampoo en ander haar cosmetica.  Deze producten hebben vaak een hoge PH waarde  = open schubben.
 • Teveel  blonderen. De schubben gaan door de intensieve behandeling kapot en kunnen niet meer aaneensluiten = geen glans
 • Vaak kleuren met een haarverf met ammonia. De ammonia in haar verf is dus heel erg basisch de schubben gaan wijd uitstaan om de kleur pigmenten naar binnen te laten. Wanneer je te vaak het haar kleurt kunnen  de schubben zo vaak  wijd open  gaan dat ze nooit meer goed dicht gaan= geen glans ( vergelijk het met een elastiek dat te vaak uitrekt en daardoor niet meer terug veert).
 • Goedkoper verf met te weinig verzorgende stoffen. De goedkope “pakjes voor thuis bevatten vaker meer agressieve stoffen ( het moet bij iedereen een kleur laten zien. Ook al kan je het niet goed) een vaak veel te weinig bufferstoffen ( die zorgen dat de chemische behandeling soepel en gecontroleerd verloopt) en te weinig verzorgende stoffen ( die zorgen er voor dat het haar niet teveel beschadigd) dus meer beschadigingen = geen glans
 •  Gebruik van silicone in haarcosmetica. De silicone zorgt voor een super glans in het haar. Maar helaas kunnen de schubben  onder de silicone laag nog steeds openstaan of kapot zijn. De laag kan zo dik worden dat er kleine barstjes in ontstaan = geen glans en erg droog haar. 
 • Mechanische belasting. Een duur woord voor slijtage van het haar door apparatuur en handelingen met je haar. Steil tangen , kammen met scherpe randjes, hete föhns, touperen enz. kunnen het haar zo erg beschadigen dat de schubben “slijten” en dus niet meer aaneensluiten = geen glans. 
 • Structuur verandering zoals straigthen en permanenten. De behandelingen met straight vloeistof en permanent vloeistof zijn ook erg basisch en zettende schubben wijd open= geen glans 
 • Combinatie van het bovenstaande. Wanneer  je meerdere van de bovenstaande  dingen met je haar doet  wordt het steeds moeilijker voorde schubben om goed te kunnen sluiten .Hoe meer je met het haar doet hoe meer het haar beschadigd waardoor de schubben niet meer kunnen  sluiten zelfs niet met een goede verzorging.

“Hoe vaker je haar is beschadigd hoe sneller de natuurlijke glans verdwijnt. Zelfs de silicone glanslaag verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer de schubben niet meer gesloten zijn. Hierdoor verdwijnt ook vaak de kleur uit je haar omdat er niet meer is wat de kleur vast houdt.”

Wat kan je doen om de glans en kleur  in je haar te houden.

 •  Gebruik ( professionele) verf zonder ammonia of ammonia vervangers.
 • Gebruik een  professionele verzorging voor thuis.
 • Gebruik geen pakjesverf
 • Wanneer je haar eenmaal gekleurd is werk alleen de uitgroei bij met haarverf en fris de lengtes op met een  (ammoniavrije) semikleuring of spoeling.
 • Gebruik wanneer het enigszins   kan een lager percentage activator ( bv. 3%)
 • Heb je geen  ammonia vrij kleur tot je beschikking gebruik dan een haarverf  met een laag percentage ammonia  en extra goede verzorging (bv. Kis, L’anza, Chi)
 • Gebruik altijd een goede ( zure) conditioner om  het haar af te sluiten na de verf behandeling.
 • Gebruik altijd een goede bescherming met föhnen, zon, tangen, enz.

Wil je meer tips over haarkleuren?

Ik heb een E-book geschreven  “50 kleur tips die je nooit van je kapper hoort”.  Hier in staan verschillende tips  over haarverven zoals:  Je kleurhoogte bepalen, grijs haar kleuren, blond haar kleuren, zelf kleuren, verschillende bespaartips, verzorgtips enz.

Je krijgt dan ook regelmatig haar extra haar (kleur) tips toegezonden.

Ontdek nu de “50 kleurentips” nu  helemaal gratis ! Vul het formulier in en klik op de onderstaande link en  en je krijgt direct toegang.

[optin]

Over de schrijver
Mieke
Door

Mieke

op 19 Jun 2013

Heb dit inderdaad ondervonden door zelfs kleuren met Natuurtint haarverf. Nu gebruik ik Henna Plus colourcream al een jaar en het haar is geweldig opgeknapt

Patricia
Door

Patricia

op 28 Jun 2013

Hey Edwin,Supergoede tips allemaal voor meer glansrijk haar.Ik gebruik nu zelf de verf van iluminia color van Wella Professional die meer licht reflecteren. Resultaat: supermooie intense gekleurde en glanzende blonde lokken!Waar ik benieuwd naar ben is jouw mening over de huis,tuin en keuken tip om je haar na een wasbeurt te spoelen met azijn? Dit zou namelijk ook moeten zorgen voor meer glans in je haar. Zie een reactie graag tegemoet!

Edwin
Door

Edwin

op 28 Jun 2013

Hoi Patricia,Azijn geeft inderdaad meer glans aan je haar, het principe is simpel . Azijn is een zuur ( PH waarde PH2,5 - PH3) je haar bestaat uit schubben die reageren op een zuur ( lage PH waarde <7) of op een base (hoge pH waarde >7),PH 7 is neutraal ( zuiver water) Shampoo en Haarverf heeft een hoge PH waarde en open de schubben waardoor het licht niet meer kan weerkaatsen.Je haar ziet er dof uit met een "goede"conditioner ( met een lage PH waarde) sluit je de schubben weer en kan je haar weer glanzen. Wanneer je haarschubben erg open staan omdat het haar een te hoge PH waarde heeft is een normale conditioner met PH waarde 5.0 soms niet genoeg om de schubben te sluiten. Haar heeft het liefst een PH waarde van PH 5,25. Om deze schubben dicht te krijgen moet je een zuur in het haar doen die ver voorbij de 5.25 PH waarde gaat. bv een hele goede conditioner gaat tot 3.5 soms tot 2.5. Dit is het zelfde als Azijn! Alleen azijn heeft geen andere stoffen die je haar ook graag wil hebben. Maar de schubben gaan dicht en vaak nog beter dan de goedkope cremespoelingen en conditioners. Ik vind het alleen niet echt lekker ruiken maar als het goed is verdwijnt de lucht wanneer je haar is opgedroogd. een ander alternatief is Citroenzuur PH 1,5/2 voor heel poreus haar ( niet te verwarren met citroensap) Maar LET OP! dit moet je altijd mengen met een goed conditioner want ander kan je haar gewoon oplossen.groetjes Edwin

Patricia
Door

Patricia

op 30 Jun 2013

Thanx, Edwin voor je uitgebreide antwoord!Welke merken hairconditioner met een lage PH-waarde zou je aanraden voor iemand met as licht geblondeerd haar?En is het gebruik hiervan alleen aan te raden voor mensen met beschadigde, glansloze haren? Het is namelijk niet zo dat mijn haar niet glanst, maar aangezien ik het redelijk vaak kleur vind ik het wel heel belangrijk om mijn haar goed te verzorgen. En tja wie wil er nu niet meer glans bij....? Het kan mij niet glanzend genoeg zijn. Hihi.Groetjes!

Rennie
Door

Rennie

op 17 Nov 2020

hallo. Ik ontvang graag het ebook over 50 kleuren tips

Reactie plaatsen