Hoe kleur ik van blond naar donker?
24 oktober 2011 
in Divers

Hoe kleur ik van blond naar donker?

Een vraag van een van onze bezoekers, Lin.

Ik ben licht blond van mijn eigen. Ik wil voor van de winter graag een mooie warme bruine kleur in mijn haar. Is het gemakkelijk om dit zelf te doen??

Je haar van blond naar donker kleuren is niet echt gemakkelijk. Het beste kan je dat door een goede professionele kapper laten doen.

Het eerste probleem :

Wanneer je van blond naar bruin verft kan je haar kleur snel een groene gloed vertonen of je haar kan zelfs echt groen/blauw worden.

Dit heeft te maken met het feit dat er weinig warme ( rode en oranje ) pigmenten in blond haar zitten. De hoofdkleuren van blondhaar bestaan voornamelijk uit geel en blauwe pigmenten

In bruin haar zitten voornamelijk rode en groene pigmenten. (Kijk maar als je plakkaatverf  mengt dan wordt  rood met groen …  bruin ) De makers van verf voor bruine kleuren gaan er vanuit dat het haar al donker is. Als dat niet zo is slaat de verhouding rood pigment met groen pigment door naar groen om dat de pigmenten van blond haar geel en blauw extra groen geven ( kijk maar weer met plakkaatverf geel met blauw wordt groen)

Dus om een mooie warmbruine haarkleur te krijgen moet er extra warm pigment gebruikt worden om een bruine kleur te krijgen en nog veel meer om een warme bruine kleur te krijgen.

Hoeveel? Dat kan eigenlijk alleen een goede kapper bepalen. Zelf kan je het gokken maar als het mis gaat ben je vaak duurder uit wanneer de kapper het moet herstellen.

Het tweede probleem:

Wanneer je van blond naar donker kleurt, dekt de kleur heel moeilijk.

Als je een donker haarverf in blond of geblondeerd haar doet. Dekt de haarverf vaak zo slecht dat je alleen maar een vale doorzichtige kleur overhoud.

Je kunt dit oplossen door meerdere keren achter elkaar te kleuren ( wat niet echt verstandig is voor de kwaliteit van je haar) of op de juiste manier voorpigmenteren. Met een  warme rode spoeling of semikleuring  eerst het haar kleuren en wanneer je klaar bent zet je  de gewenste kleur op.

Ik hoop dat ik je hier mee een beetje geholpen heb en dat ik niet te technisch antwoord gegeven hebt.

Maar wil je het toch zelf doen? Hier in het kort wat je het beste kan doen.

  • 2 dagen voor je kleurt gebruik dan een goed haarmasker.Sebastian Penetraitt Masque, Bonacure repair rescue, Absolut Repair Masker l’Oreal, of van  CHi enz, kijk op internet maar wel de professionele versies.
  • Gebruik een spoeling of semi kleuring met warme pigmenten. Bijvoorbeeld igora vibrance 4.7.van schwarzkopf
  • Wanneer die uitgespoeld is neem je een deel  natuurtint 5 met  een deel mode tint koperbruin (5.43 of 5.4 ) bv van Kis samen met een 3% activator .
  • Is je haar niet warm genoeg doe er dan een koper spoeling over heen.
  • Is het haar te rood of oranje doe er dan een semikleuring met natuurtint 5.0 (5n) of astint 5.1 (5a) overheen.
  • Is je haar nog te licht doe er dan een donkerdere semikleuring in 4.0 (4n) met 4.7 (4k)koper.
  • Als je haar de goede kleur is kleur het weer binnen 4 weken dan krijgt de kleur een betere en  langere houdbaarheid.

Zoals je ziet is het dus niet gemakkelijk.

 In onze salon http:/www.edwinminnee.nl  (de lang haar specialist)  gebruiken we alleen natuurlijke ammoniavrije kleuringen zoals de Organic Colour Systems. We hebben ook een perfecte manier van blond naar donker kleuren zonder het haar te beschadigen. Je haar wordt waarschijnlijk zelfs gezonder. Woon je in de regio?

Vraag gerust om informatie of maak een afspraak 071 40 151 02.

veel succes en ik hoor graag hoe het afgelopen is.

Wil je meer tips over haarkleuren?

Ik heb een E-book geschreven  “50 kleur tips die je nooit van je kapper hoort”.  Hier in staan verschillende tips  over haarverven zoals:  Je kleurhoogte bepalen, grijs haar kleuren, blond haar kleuren, zelf kleuren, verschillende bespaartips, verzorgtips enz.

Je krijgt dan ook regelmatig extra haar (kleur) tips toegezonden.Ontdek nu de “50 kleurentips” nu  helemaal gratis ! Vul het formulier in en klik op de onderstaande link en  en je krijgt direct toegang.

[optin]

Over de schrijver
Laura
Door

Laura

op 16 Dec 2013

Hallo Edwin,Ik heb een vraagje. Ik heb van mezelf blond haar. Ik heb hier een een lichtbruine spoeling in gedaan die er inmiddels bijna uit is. Ik wil het graag permanent lichtbruin maken. Nu ben ik als de dood als ik dit hierboven allemaal lees. Wat heeft de meeste kans van slagen? Rode spoeling en dan de permanente kleuring erin? Ik was bij de Kruidvat en ik heb hun color mousse gekocht in de kleur 6.0 Ze zeiden daar dat dat gewoon pakt, maar dat vertrouw ik niet. Maar als ik het goed begrijp kan ik dit dus niet direct in mijn haar doen? Pakt die rode spoeling wel direct? En welke kan ik dan het beste nemen? En moet ik die er dan eerst uitwassen? Of direct de lichtbruine erin doen? Ik zou heel graag wat horen! :)Alvast bedankt!

Edwin
Door

Edwin

op 17 Dec 2013

Hoi Laura, Je kunt het zelfde doen hoe het hierboven beschreven staat. Wil je het doen met de spullen die je hebt?. kleur je haar met de mousse 6.0. Wanneer het te groen is neem dan een koper mousse uit wasbaar kleurhoogte 7 en laat dat 10 min inwerken uitspoelen en check of de kleur goed is. Te groen? Dan nog een keer Te glazig of te oranje ? Dan nog een of twee keer met de 6.0 mousse.De beste oplossing is: Ga naar een kapper die het goed kan kleuren en werk zelf later de uitgroei bij. Kost meer geld maar kost minder schade aan je haar.succes Edwin

Ebru
Door

Ebru

op 02 May 2014

Hallo edwin,Ik heb paar weken geleden m'n haren geverd, ik heb van zelf donkerbruin/zwart haren. De kleur wat ik nu heb is donkerblond\bruin en er zitten veel rode oranje pigmenten derin .. Wat kan er voor doen om het donkerblond te krijgen ? Ik dacht zelf aan een spoeling .. Maar weet niet precies wat voor spoeling ik moet gebruiken?

Edwin
Door

Edwin

op 09 May 2014

Hoi Ebru, Tjsa.... Een spoeling gaat echt niet lukken je zal verder moeten ontkleuren met een blondeer of ontkleuring middel met 6% activator en dan corrigeren met een as donkerblond spoeling of semikleuring. Dit is een lastige behandeling en je kunt beter naar een kapper gaan die dat ook echt goed kan doen zodat je een mooie kleur krijgt. Een alternatief is: Een donkerblond asspoeling met extra as om de warme pigmenten te verwijderen het haar blijft dan wel donkerder maar het is een stuk gemakkelijker en goedkoper. Succes, Edwin

Sharon
Door

Sharon

op 04 Aug 2014

Hallo Edwin, Van mijzelf heb ik bruin haar. In mei heb ik de onderkant van mijn haar geblondeerd maar ik wil weer terug naar mijn eigen haarkleur: bruin. Nu vraag ik mij af hoe ik het beste kan gaan doen, daardat de bovenkant nog wel bruin is. Kan ik dit met één spoeling/permanent gaan doen of krijg ik dan erge kleurverschil in boven en onder? En krijg ik dan geen groen/oranje haar doordat het van blond naar bruin gaat?

Edwin
Door

Edwin

op 03 Sep 2014

Hoi Sharon, Sorry voor late antwoord ( vakantie enz) Je kan niet in een keer kleuren je zal eerst het blonde haar terug moeten kleuren naar de kleurhoogte van de rest en dan kan je een kleur opzetten over het hele haar. terug kleuren moet met de juiste hoeveelheid rood/ oranje pigment om het de groene gloed in je haar weg te werken. kleur het liefst met semikleuring dat is zachter voor je haar en gemakkelijker te corrigeren.

sara
Door

sara

op 03 Sep 2014

Hoi! Ik heb van mezelf donkerbruin/zwart haar. Nu is het al een paar keer geblondeerd met plukjes bijna helemaal blond. Ik wil het graag weer zwart verven. En niet teveel besteden hieraan. Hoe kan ik dat doen??? Bedankt!!!

Edwin
Door

Edwin

op 23 Sep 2014

Hoi sara , Gebruik een semikleuring van vibrance bv 4.68 met 0,77meng tint. 20 inwerken. Daarna neem je de 1.0. let op dat je niet jehoofdhuid te dik insmeert er blijft vaak te veel kleur op de huid achter. is het nog niet goed gedekt doe je nog een keer de 1.0 er in. succes ,Edwin

Felicia
Door

Felicia

op 29 Jan 2015

Hoi Edwin,Van mezelf heb ik midden- tot donkerblond haar. Ik heb nu al jaren mijn haar lichtblond geverfd en ik wil weer richting mijn eigen haarkleur gaan.Nu heb ik vorige keer een verf gebruikt om mijn middenblond te kleuren (permanent), maar na een aantal weken was mijn haar weer aanzienlijk lichter naar de kleur die ik daarvoor had.Ik wil mijn haar echt permanent verven naar donkerblond, alleen weet ik niet zo goed hoe. Mij is verteld dat ik een rode kleurshampoo moet gebruiken om geen groene gloed te krijgen en na een aantal dagen een donkerblonde kleurshampoo en geen verf (dit omdat het beter is voor mijn haar).Hoe kan ik dit het beste doen?

Edwin
Door

Edwin

op 01 Feb 2015

Hoi Felicia,terugkleuren van blond naar donker levert inderdaad meestal een groene gloed op. je kan dit dus voorkomen door extra rood.oranje pigment toe te voegen. dat kan met een kleurshampoo of semikleur of extra pigmnet in de verf. Het probleem is altijd hoeveel rood oranje heb je nodig?. belangrijk is eerst te weten wat voor kleurtype je bent een koel type heeft veel minder warmpigment nodig dan een warm type. een veilige manier is eerst een proeflokje kleuren en kijken of de kleur goed is. het terug lopen van de kleur komt doordat je het haar weer helemaal verft waardoor de schubben wijd open gaan staan en niet meer helemaal weer netjes sluiten. daarom adviseer ik om terug te kleuren eerst een mousse met koper of goud koper in je blonde haren te zetten uitspoelen. kijkene hoe oranje je haar is. En dan een kleur bepalen voor een semipermanente kleur.( die opend de schubben niet als verf en daardoor heb je meer kans dat de kleur langer donkerder blijft. is je haar erg oranje? Neem dan een natuur kleur of zelfs een askleur is je haar nog grauw? Neem dan een goudtint met een natuurtint of in heftige gevallen een kopergoudtint met een natuurtint. Is je haar dan nog niet goed te warm of te koel? Corrigeer dan weer met een semikleuring (astint of goud/(koper) tint. Is de kleur goed maar wordt nog te snel licht neem dan weer een natuurtint (evt een tintje donkerder, maar kijk uit de kleur kan dan vollopen en wordt een soort onbestendig bruin) succes, Edwin

vera jansen
Door

vera jansen

op 02 Mar 2015

Hallo, Ik heb van mezelf donkerblond haar. Ik heb mijn haren geverft met blonde spay. Zou ik mijn haar nu weer naar donker blond kunnen verfen. Met een spoeling. Of is de kans groot dat het gaat mislukken? Gr vera

Edwin
Door

Edwin

op 04 Mar 2015

Hoi Vera Het ligt er aan hoe je kleur nu is is het oranje of nauwelijks blond is het super licht blond? Hoe poreus is het? krijgt je haar een groene gloed ? corrigeer dat met een warme ( koperdonker blonde spoeling of semikleuring . heeftje haar een oranjegloed? corrigeer dan met een donker asblond. is je haar erg poreus gebruik dan meerdere keren een spoeling maar let wel op dat de kleur niet "vol loopt" succes , Edwin

Iris
Door

Iris

op 21 Jun 2015

Hoi Edwin, Overal wordt steeds gezegd dat je naar de kapper moet. Maar ik heb daar zeer slechte ervaringen mee. een heel verf gebeuren en veel geld heeft het gekost. Ze hebben mijn haar in allerlei tinten asblond middenasblond geverfd. Het werd helemaal grijs. Echt geen gezicht. voor 185 euro. maar na twee dagen werd het snel minder grijs. na twee weken was de verf er zo goed als uit en was mijn haar weer behoorlijk lichtoranje licht geel. Nu vind ik mijn haar echt te lichtblond licht rossig/geel zeg maar. Ik wil graag mijn eigen haarkleur terug. midden asblond. De zon zorgt dan voor de rest denk ik. En niet weer naar de kapper. Daar ben ik na de zoveelste teleurstelling echt klaar mee. Ik heb de kapper wel gebeld voor advies maar ze raden mij aan te komen en dan dus weer te betalen... Ik vind het zo sonde aangezien de verf er kennelijk na drie weken al totaal uit is.Kunt u mij advies geven?

Edwin
Door

Edwin

op 25 Jun 2015

Hoi Iris, je probleem is waarschijnlijk dat je haar te poreus is waardoor de kleur snel verdwijnt vaak is dit door een verkeerde verzorging. bv een lak zoals Ellnet stript de kleur gewoon uit je haar . je moet zorgen dat de schubbenlaag weer goed gaat sluiten. Dan blijft de kleur ook langer zitten. vraag advies aan de kapper waar je geweest bent of zoek een l'anza kapper en vraag om de ultieme herstel kuur en ga over op l'anza ( is wel prijzig maar je doet er erg lang mee en je haar wordt steeds mooier en gezonder. een redelijk alternatief en een stuk goedkoper is de verzorging van kis. is je haar opgeknapt ( door l'anza behandeling is je haar vaak al een stuk minder geel) kleur dan je haar met 9 1/2.1 van Igora vibrance van schwarzkopf dit haalt het geel goed weg maar maakt het haar nog niet middenasblond dan kan wel dan meng je een volgende keer met 7.0 met 9.1 om het haar wat donkerder te maken kijk wel uit dat het niet te donker wordt. succes, Edwin

Eva Noordanus
Door

Eva Noordanus

op 19 Nov 2015

Hoi Edwin,ik heb nu licht blond haar, zelf gekleurd. Ik wil eigenlijk richting rood die kant op. Is dit mogelijk om zelf te doen?Groetjes Eva

Edwin
Door

Edwin

op 23 Nov 2015

Eva , je kan het zelf doen Mmaar let op dat je geen vlekken in het haar krijgt door verschillende poreuse gedeelten. Gebruik geen verf maar een semikleuring kan je verschillende keren doen tot de kleur helemaal goed is. zijn bv. de punten te licht? Kleur dan alleen de punten opnieuw. voor je gaat kleuren kan een goed haarmasker helpen om de kleur beter te laten pakken. succes, Edwin

Monique
Door

Monique

op 18 Apr 2016

Hallo Edwin,Vraag 1: Moet je als je van blond naar donker verft altijd voorpigmenteren ook al is het natuurlijk blond haar?Vraag 2: is dan de kleur 8fg van Kiss voldoende om voor te pigmenteren ongeacht de donkerder kleur die je erover doet?Vraag 3: moet je blond haar ook voorpigmenteren als je een spoeling gebruikt om het donkerder te maken ? Als je bv een goudtint of warme kleur gebruikt , en maakt dat ook verschil uit of het natuurlijk of geverfd blond is?Bedankt alvast voor je reactie, Groetjes monique

Reactie plaatsen