Haar kleuren met semipermanente kleuring zonder ammonia met ontkroezen haar
13 april 2015 
in Divers

Haar kleuren met semipermanente kleuring zonder ammonia met ontkroezen haar

Ik kreeg een vraag van Rianne over kleuren met een semi permanente kleuring  zonder ammonia ( maar met ethanolamine) in  haar dat pas is ontkroest.

hey edwin
ik ben surinaams en heb blackhair. ik heb woensdag mijn haar ingekleurd met semi color keune. er staat dat het ammonia vrij is maar op de tube staat ethanolamine maar dat is toch ook ammonia? waarom noemen zij het dan een haarspoeling? is het een mild product om je haar te kleuren? en wat bedoelt men dat het de haarvitaliteit niet aan tast? dringt het produkt door tot in de haarvezels? en is het schadelijk als het de haar vezels binnen dringt.? en wat zijn de voordelen als het de haarvezels niet binnen dringt? alvast bedankt voor het antwoordt grt Riane.

Hoi Rianne,

Ammoniavervanger

Ethanolamine is een ammonia vervanger. Het zorgt er voor dat de pH waarde omhoog gaat zodat de kleur deeltjes in het haar kunnen komen.

Ethanolamine is minder agressief voor de hoofdhuid en opent de schubben op een langzamere manier dan Ammonia.

de schade die dat veroorzaakt zijn de meningen over verdeeld. Sommige experts beweren dat ammonia doordat het snel  de schubben opent de schade beperkt blijft omdat de schubben ook weer snel sluiten. En dat Ethanolamine door langzamer de schubben te openen langer effect heeft en daardoor het haar meer kan uitdrogen.

Persoonlijk denk ik dat het belangrijkst is hoe hoog de PH waarde uiteindelijk wordt. Hoe hoger hoe meer schade  met de juiste verhouding ethanolamine komt het haar nooit voorbij de PH grens waarbij het haar zo wijd open staat dat je het bijna niet normaal weer dicht krijgt. Hierdoor blijven alle stoffen die in je haar horen ook in je haar. Gebruik je een te grote hoeveelheid ethanolamine kan het net zo schadelijk of misschien wel meer zijn dan ammonia.

In onze verf (Organic Color) zit een heel laag percentage ethanolamine zodat het haar nooit voorbij het punt komt dat het haar  kan beschadigen. in bv CHI haarkleuring van Farouk zit meer ethanolamine waar door het haar soms iets droger is.

Ontwikkelde en onontwikkelde kleurdeeltjes

Voor een semipermanente kleuring heb je bijna geen ethanolamine nodig de kleur bestaat namelijk uit een deel ontwikkelde kleurdeeltjes (kant en klaar kleurdeeltjes die niet diep in het haar kunnen doordringen )

en onontwikkelde kleurdeeltjes ( kleurdeeltjes die nog niet “klaar”  zijn  maar door oxidatie met heel laag percentage 1,5% tot 2,5% waterstof peroxide ontwikkelen en dieper het haar kunnen doordringen) die zorgen er voor dat de kleur niet helemaal diep in het haar doordingen en geleidelijk kan  vervagen ( dus geen uitgroei) en  ook  veel minder schade veroorzaken dan gewone haar verf.

De haarvitaliteit ( de gezondheid van het haar , vitaal betekent levendig)  wordt dus nauwelijks aangetast.

De kleur zal bij jouw haar wel dieper in de vezels komen doordat het haar door het ontkroezen meestal  poreuzer is.

Voordeel semikleuring

Dus semikleuring betekent: Minder schade, meer glans, droogt het haar nauwelijks uit, geen uitgroei en in jou geval een langere houdbaarheid soms door het ontkroezen langer dan gewone verf ( doordat je haar  meer poreus wordt van verf kan het sneller vervagen in ontkroest haar).

wanneer je weer je haar laat ontkroezen vervaagd de kleur wel maar blijft de schade beperkt en kan je gewoon na twee weken( dan is het haar minder poreus) weer met een semikleuring worden gekleurd .

“Vollopen” kleur

Wanneer je weer je haar laat ontkroezen vervaagd de kleur wel maar blijft de schade beperkt en kan je gewoon na twee weken( dan is het haar minder poreus) weer met een semikleuring worden gekleurd .

Let wel op ! Door de ontwikkelde kleurdeeltjes in de semikleuring  en de poreusiteit  van het ontkroesde haar kan de kleur  “vollopen”  dat betekent dat de  ontwikkelde kleur deeltjes diep in het haar blijven hangen en gaan stapelen . De kleur wordt dan een onbestendige lelijke  soms grauwe donker bruin tot zwart. Dit gaat er bijna niet uit en ziet er ook echt onnatuurlijk uit om dat op de aanzet de kleur wel mooi is en zijn karakter behoud.

Edwin Heeft een ebook geschreven met vele kleurtips.

Vul in en je kan direct  het boekje lezen.

Ontdek de Gratis Kappergeheimen!

Gratis e-book Haargeheimen
Over de schrijver
l
Door

l

op 30 Apr 2015

Als je een natuurlijke haarkleur (asdonkerblond/lichtbruin) met een semi permanente kleuring kleurt (casting creme gloss 500+ 600 gemengd, 4,5% : kleuring houdt +/- 28 wassingen) maar de kleur loopt met elke wasbeurt wat terug: kan het dan zijn dat het haar warmer/lichter gaat ogen door de waterstofperoxide die in de kleuring zat? (Dat deze het natuurlijke haar zeg maar wat opgelicht heeft).Ik heb nl gehoord dat je bijv met een kleurverwijderaar de pigmenten uit het haar kan halen maar het haar dan vervolgens warmer kan ogen door de waterstofperoxide die je niet uit het haar kan halen. Heeft bovenstaande niet een soortgelijke werking?Alvast bedankt!

Edwin
Door

Edwin

op 01 May 2015

Hoi Laura, 4,5% is erg hoog ( 1,5% 2% is meestal genoeg voor een semikleuring) voor een semikleuring door de h2o2 wordt het haar toch opgelicht de groene pigmenten en blauwe pigmenten verdwijnen het eerst en je houd een warme zweem over. met ontkleuren werkt dit in principe het zelfde de rode en en gele pigment zijn het moeilijkst te verwijderen. dus blijft het haar altijd een oranje gloed houden. groeten Edwin

L
Door

L

op 01 May 2015

OK maar dat geldt dus voor alle kleuringen waar h2o2 in zit? En hoe kun je die warme zweem/oranje gloed dan tegen gaan? Kleuring met astint? Ik meende dat een natuurtint nooit een te warm resultaat kon geven..

Edwin
Door

Edwin

op 02 May 2015

Hoi L\ natuurtint op haar met warme pigmenten kan gewoon te warm resultaat geven, door de h202 kan groen pigment en blauw pigment reduceren podat je oranje rood overhoud, as tint geeft meer groen en blauw pigment en corrigeert het teveel aan warm pigmentgroeten Edwin

laura
Door

laura

op 04 May 2015

Ik dacht dat het haar pas v.a. 6% lichter/warmer kan worden maar dit kan dus ook al bij een lager percentage?..Mijn haaraanzet (eerste 6 cm) is dus iets te rossig geworden (casting creme gloss 500 + 600 50/50) en wil het natuurlijk lichtbruin. Eigen haarkleur is (as)donkerblond/lichtbruin (koel kleurtype). Heb van nature droog krullend haar. Kan ik opnieuw kleuren met casting creme gloss en dan alleen de 500? Of zal het nog wel 'bijtrekken' met wassen?Of:Welke andere semikleuring kan ik nu (en in de toekomst beter) gebruiken met welk percentage en hoelang inwerken? (wil geen duidelijke uitgroei maar wel 1 die lang houdbaar blijft):- vibrance 1.9% of 4%; - colorance normale lotion of plus lotion; - kis dmi lotion of 3%.Bedankt voor het advies!

Edwin
Door

Edwin

op 07 May 2015

Hoi laura, Wanneer je de H2O2 genoeg tijd geeft kan het haar inderdaad met 3% ook al lichter worden Alle drie zijn prima, ik zou gewoon het laagste percentage gebruiken. Om te corrigeren. Als basis keuring kan je evt het hogere percentagegebruiken afhankelijk van de kwaliteit van je haar. groeten Edwin

Wrida
Door

Wrida

op 19 Jul 2015

Beste Edwin,Graag zou ik je advies willen over haarverf in het algemeen. Ik heb altijd als ik mijn haar verf een brandend en jeukerig gevoel. Het is echt heel erg, zo erg dat ik een week lang wel kan janken van de jeuk. Ik kan het nergens mee vergelijken. Ik heb eens een haarverf zonder ammonia geprobeerd, maar hetzelfde gevolg. Wat zit er dan in wat mij die jeuk geeft en hoe kan ik mijn beginnende grijze haren dan wel verven? Ik trek ze er elke dag uit, maar dat is geen doen. Ben nog maar 32, zie er harstikke jong uit, heb bruin haar, dus grijs laten worden is geen gezicht. Ik heb henna plus kleurspoeling gebruikt en daar krijg ik helemaal niks van, maar het is ten eerste een gedoe om te gebruiken. Het is een soort pasta in een tube. Daarnaast spoelt het elke keer weg in de douche en komt het op mijn kleren en handdoeken. En als laatst gaat het maar een paar wasbeurtjes mee en die tubes zijn rond de 11 euro. Ik ben ten einde raad. Organics color klinkt hetzelfde als die henna plus haarverf. Ook dezelfde kleurcomponenten enzo. Die gaat dus waarschijnlijk ook nauwelijks lang mee. Help ajb.

Edwin
Door

Edwin

op 28 Jul 2015

Hoi Wrida, Organic color is iets totaal anders dan henna kleuring . Henna is een kleuring die om het haar steeds meer lagen zet en kan alleen oranje kleuren. De henna plus is een kleuring waar henna in verwerkt is in combinatie met PPD's( of TDD's) de Ph waarde van de kleuring is zo hoog dat de schubben van het haar wijd open gaan staan en nauwelijks meer dicht gaan waardoor 90% van de kleur al wegloopt met het uitspoelen. de schubbe gaan daarna nauwelijks weer dicht vandaar de kleur snel verdwijnt. Organic Color Systems is een professionele permanente kleuring op basis van gecertificeerde organische producten die een extra lang houdbare blijvende kleur geeft die het haar niet aantast en een superlaag percentage PPD heeft (0,2% tot max 0,6% in de zwarte kleur) en het haar nooit te hoge PH waarde geeft waardoor de schubben te wijd open gaan en de kleur kan verdwijnen. de kleur blijft daardoor ook vaak ook veel langer mooi dan andere professionele haarkleuringen en zeker de kleuringen voor de consumenten markt. met lang haar (wat goed verzorgt wordt en niet gekleurd is met normale haarverf) blijft de kleur zelfs na een half jaar nog steeds mooi. Een kapster van ons team kleurt de lengtes vaak maar een of twee keer per jaar) Andere ammoniavrije haarverven hebben vaak een ammoniavervanger die in sommige gevallen vaak nog agressiever is dan ammonia. Wanner iemand in onze salon aangeeft dat ze overgevoelig is voor haarverf doen we eerst een allergie test om te kijken waar ze allergisch voor is. door dat Organics ammonia vrij is en een extreem laag percentage PPD's heeft en geen TDD's kunnen we veel mensen helpen die normaalniet meer kunen kleuren doordat ze last van jeuk of pijn of overgevoeigheid van normale haarverf hebben. groeten Edwin Minnee

Rins
Door

Rins

op 07 Apr 2019

Hebben jullie een kapsalon en zoja, waar?

M
Door

M

op 09 Nov 2015

1 Kan één van de volgende kleuringen met de vermelde ontwikkelaar - Vibrance 4%, Colorance intensive/cover plus 4%, Kis 3% - natuurhaar een tint lichter of warmer maken?2 Zitten in een 6 (semi) haarkleuring minder roodpigmenten dan in een 5? Zo ja, heb je met de 6 als de kleur vervaagt dan minder kans op een warme gloed?3 Weet u de verhouding van de pigmenten (ontwikkeld/onontwikkeld) van de Colorance (50% dekkracht) en de Colorance intensive/cover plus (75% dekkracht)?4 Mijn natuurlijke haarkleur is as donkerblond (overwegend koel kleurtype, alleen hazelnoot kleur ogen). Ik wil mijn eigen haarkleur alleen iets verfraaien, een natuurlijke kleur zonder warmte. Kan ik voor een nieuwe kleuring gewoon een natuurtint kiezen (een 6) of beter een astint?5 In geval van uitgroeibehandeling met semi kleuring: kun je de lengten met hetzelfde mengsel (4% ontwikkelaar) de resterende 5 min inzetten of kun je beter een lagere ontwikkelaar gebruiken voor de lengten? (zo ja, welke inwerktijd?)Bedankt!

Edwin
Door

Edwin

op 12 Nov 2015

Hoi M, Een hoop vragen ik zal ze zogoed mogelijk proberen te beantwoorden. 1 het ligt een beetje aan het haar type maar het kan wel. al zal het effect neit heel heftig zijn maar zeker na wat zonneschijn is er meer kans op warmer effect. 2 ja bij 6 is de primaire hoofdkleur geel met secundair oranje en bij 5 rood met oranje 3 nee 4 persoonlijk vind ik 6 astint mooier maar dat is heel persoonlijk wel adviseer ik om bij vibrance 1,9% te gebruiken of DMI bij kis 5 Is het niet te grijs gebruik dan met vibrance 1,9% Doe je de aanzet met 4% gebruik dan voor de punten 1.9% en maak evt het haar nat om vollopen te voorkomen.succes, Edwin

M.
Door

M.

op 16 Nov 2015

Paar dingen zijn mij nog niet helemaal duidelijk:1 Met welke kleuring loop ik nu dan de minste kans op een warme gloed door wassen/zon etc?: vibrance 4% of kis 3% (aangezien kis officieel een verf is maar een lager percentage heeft). De colorance is evt ook nog een optie maar ken deze kleuring niet.2 Ik las op de site nog wat over ammonia en vervangers in haarkleuringen: welke kleuring zal het meest geschikt zijn voor mijn haar?: KIS met ammonia, Vibrance zonder ammonia (weet niet welke vervanger zij gebruiken) of de Colorance met ammonia. Mijn haar is van nature droog/licht krullend dus standaard wat poreuzer dan normale haartypen. Je mag wel uitgroei zien maar niet zo heel duidelijk.3 4% op het uitgroeigedeelte blijft toch langer zitten dan een 1,9%? (Nog niet veel grijze haren maar wil wel een zo goed mogelijke dekkracht).4 Als ik 4% gebruik voor uitgroeigedeelte en 1,9% voor lengten: hoelang moeten de lengten dan inwerken?5 Vibrance heeft geen 6.1 zag ik. Kan ik ook de 6 gebruiken en dan evt in combinatie met bijv een derde of kwart deel van de 5.1? (het mag niet te donker worden).Nogmaals bedankt voor de hulp!

Edwin
Door

Edwin

op 18 Nov 2015

Hoi M. 1 vibrance of kis maakt niet zoveel uit hoogsten dat kis na een tijd meer dan 8 weken zomers wat sneller) iets warmer zou kunnen worden. 2 persoonlijk keus zelf zou ik voor vibrance kiezen omdat een semipermanente kleur is een dus geen ammonia nodig heeft. 3 licht er aan hoe poreus je haar is soms is 1,9 % beter andere keer 4% ( maar kan soms iets sneller warm pigment laten zien). 4 10 min is genoeg 5 ik zou 6 met 5.1 50/50 doen is dat te donker? Dan evt 5.1 met 7 evt te warm dan een beetje 0.22 doorheen succes. edwin

M-
Door

M-

op 20 Nov 2015

Als laatste: 1 Wat is eigenlijk het verschil in resultaat/houdbaarheid tussen:- uitgroei 4% en lengten 4% maar alleen laatste 5 min van totale inwerktijd (evt op nat haar) en; - uitgroei 4% en lengten 1.9% en de lengten de laatste 10 min van de totale inwerktijd.Vind het namelijk zonde om alleen voor de lengten weer een nieuw mengsel te maken. (De lengten zijn momenteel donkerblond met iets warmte maar niet volgelopen van eerdere kleurbehandelingen of erg poreus).2 U geeft advies voor 6 en 5.1 50/50. En als ik iets meer 6 doe en minder 5.1 (2 delen 6 en 1 deel 5.1). Dan wordt het ook al minder donker toch? en zit er iig wat as in. Kan de mengtint niet vinden op internet.Graag hoor ik nog even voordat ik start met kleuren ;)

Edwin
Door

Edwin

op 23 Nov 2015

Hoi M- 1 4% kan de schubben verder open laten gaan. En maakt het haar dan poreuzer en kan de kleur er eerder uitgaan. het kleurmengsel voor de aanzet is meestal bedoeld voor grijs of nog niet gekleurd haar dus geeft een ander resultaat op al reeds gekleurd ( en vaak al poreuzer haar) met 1,9% zijn alle kleurdeeltjes nog actief ( let wel op dat het niet voloopt)dus kan je vaak een tint lichter doen en maakt het haar minder poreus. en het hoeft niet zonde te zijn weeg van te voren je mengsel goed en kijk hoeveel je overhoud reken dan uit en schrijf op hoeveel je voor de uitgroei nodig hebt. dat kan je ook doen voor de punten. dan gebruik, je nooit teveel en scheelt wanneer je zuinig op de aanzet bent niet eens zoveel product maar zorgt wel vaak voor een mooiere kleur. 2 Dan wordt het inderdaad minder donker en minder as. met een meng tint kan je weer meer as krijgen maar je kan ook een 6.1 zoeken wanneer die er is ( vibrance helaas niet meeer) zoek naar een 011 meng tint of een 022 je kan desnood van een ander merk gebruiken ( wel eerst testen op een proeflok) succes < Edwin

M.
Door

M.

op 30 Nov 2015

Van de Igora Royal is wel de mengtint 0.22 beschikbaar. Kan ik deze evt ook toevoegen aan de Vibrance? Hoe moet ik dit dan doseren? (in geval van toevoegen aan 5 en/of 6 natuurtint). Ik ken de spelregels hier niet voor..Trouwens: als je van nature een astint hebt en je gebruikt een natuurtint (5 en/of 6), dan houd je toch ook overwegend koele pigmenten over dus een koele haarkleur?De Colorance van Goldwell heeft wel een 6A/6SB zag ik maar weet niet wat het verschil is met de Vibrance.

Monique HvS.
Door

Monique HvS.

op 12 Sep 2020

Geachte heer Minnee. Voorheen zwartharig. Daarna vollopen kleuren. Erna 8 jaar maagdelijk grijs. Sinds 2 mnd gebruik ik tijdelijke kleur conditioner van etos Dark red. De kleur is fantastisch het pakt op maagdelijk haar. Ik leng m aan met conditioner. Het is lichtrood..en toch koel. Geen oranje te bespeuren. Nu geeft dit bij elke wassing af. In de regen of zwemmen is onmogelijk. Nu wil ik overstappen op permanente kleur. Echter ik wil lichtrood blijven. Viba 7.66 rood blond lijkt erop. Maar is het mogelijk een rode kleur niet 1 op 1 te mengen. Maar 1 eetlepel te mengen. Dank u

Reactie plaatsen