De 6 belangrijkste oorzaken die je haarkleur doen vervagen.

De 6 belangrijkste oorzaken die je haarkleur doen vervagen.

Wanneer je  haar gekleurd is met een permanente haarverf ben je er waarschijnlijk al achter dat er niets permanent is aan een permanente haarkleur.  Je mooie nieuwe  haarkleur begint in vrij korte tijd al  te vervagen. Het kan zelf in vrij korte tijd vaal en lelijk worden.

Er zijn verschillende oorzaken die je haar sneller doen vervagen.

Hier zijn de belangrijkste Zes:

 1. De zon. Ben jij ook zo’n iemand die heerlijk in de zon wil liggen en uren kan “bakken”op het strand. De straling van de zon maakt korte metten met het pigment in je haar kleur en breekt het razend snel af.
 2. Verkeerde shampoo. Zo’n extra milde elke dag shampoo bij de supermarkt is vaak niet zo zacht als de makers je willen doen geloven. De chemicaliën die er in zitten strippen in rap tempo je kleur zo weer je haar uit.
 3. Agressieve haarverf. Sommige haarverven bevatten  agressieve stoffen die je schubben van je haar wijd open houden zodat je kleur gewoon weer uit je haar valt.
 4. Te vaak de punten kleuren met een hoog percentage H2O2. Elke keer wanneer je je haar verft lost er een beetje haar op. Wanneer je elke keer dezelfde verf gebruikt voor in de punten wordt je haar zo poreus dat het geen kleur meer vast kan houden.
 5. Verkeerd gebruik van de verf. Wanneer je niet de gebruikaanwijzing precies volgt  kan er van alles mis gaan! Waaronder ook de houdbaarheid van de kleur.
 6. Zwembad( chloor)water. De ontsmettende werking van chloor werkt ook fantastisch voor je kleur. Vooral roodtinten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Wat kan je hier nu tegen doen?

 • Bescherm je haar tegen de zon. Dek het af of gebruik een goede uv beschermer voor je gekleurde haar.
 • Gebruik een goede shampoo voor gekleurd haar. Het liefst een echt kappers merk. Bijvoorbeeld Bonacure van schwarzkopf, Kerastase van L’oreal, SP van wella, Goldwell dit zijn hele goede middenmoters, wel duurder dan bij de supermarkt maar vaak zo geconcentreerd dat per wasbeurt het net zo duur is omdat je er veel minder van nodig hebt dan de waterige versie van d supermarkt.  Toppers zijn: CHi of Biosilk van Farouk, L’anza color care shampoo, Abba( redelijk goedkoop in aanschaf),Tressa, Paul Mitchel, Fuente, enz. Deze merken zijn bij de betere kapper te verkrijgen of kijk op internet (vraag wel advies aan de kapper en kom er achter wat het best voor jou haar werkt).
 • Gebruik een goede professionele haarverf. Stop met goedkope pakjes waarvan de kleur binnen no-time verdwijnt. Kijk bij sommige kappers die haarverf verkopen(die kunnen je gelijk een juist advies geven) of kijk op internet wanneer je weet welke kleur je wilt hebben.
 • Stop met elke keer je hele haar te kleuren. Wanneer je met professionele verf kleurt blijft je kleur trouwens veel langer mooi, zodat je niet elke keert de punten moet kleuren maar alleen de uitgroei kan kleuren. Verdwijnt je kleur in de punten toch te snel? Gebruik dan een semikleuring of spoeling in dezelfde kleur. Dit is minder belastend voor je haar en het blijft in veel beter conditie. Let wel op! kijk uit dat de kleur niet volloopt.
 • Wanneer je haarverf klaarmaakt doe dit dan precies volgens de gebruikaanwijzing, gebruik het liefst een maatbeker of keukenweegschaal om zo nauwkeurig mogelijk te werken. Ga geen verschillende merken bij elkaar voegen. De kleur en activator zijn op elkaar in-gespeelt voor optimaal resultaat. Je weet nooit wat er gebeurd wanneer je bv. een ander merk H2O2 gebruikt of verschillende merken bij elkaar mengt.
 • Tja… ga niet  zwemmen. Ga je toch probeer het haar zo goed mogelijk te beschermen bv. een serum en was je haar direct  na het zwemmen en gebruik een zeer goede conditioner om de schade te beperken.

Het belangrijkste  wat je moet doen.

Zorg dat je haar in top conditie is. Gebruik dus een goede haarverf en een goede shampoo en altijd een goede conditioner om het vocht gehalte van je haar goed te houden. Sla dit nooit over! Word je haar snel slap van conditioner? Gebruik een conditioner die het haar niet verzwaard( Volume Conditioner van L’anza of Farouk) of spoel heel goed uit met warm water.

Gebruik eens per week een haarmasker, al verzwaard het iets het is toch de moeite waard om je kleur goed te houden!

Is je haar toch nog slap? Gebruik een goede versteviger om te compenseren.

Wil je meer tips over haarkleuren?

Ik heb een E-book geschreven  “50 kleur tips die je nooit van je kapper hoort”.  Hier in staan verschillende tips  over haarverven zoals:  Je kleurhoogte bepalen, grijs haar kleuren, blond haar kleuren, zelf kleuren, verschillende bespaartips, verzorgtips enz.

Je krijgt dan ook regelmatig extra haar (kleur) tips toegezonden.

Ontdek nu de “50 kleurentips” nu  helemaal gratis ! Vul het formulier in en klik op de onderstaande link en  en je krijgt direct toegang.

[optin]

Over de schrijver
zomer proof kleur in je haar. - Haar Geheimen
Door

zomer proof kleur in je haar. - Haar Geheimen

op 04 Jul 2012

[...] wanneer je je haar niet kleurt licht de zon je haar op. Met gekleurd haar kunnen er verschillende factoren zijn die je haar sneller laten oplichten door de [...]

Iris Kenter
Door

Iris Kenter

op 04 Mar 2014

Hallo Edwin,Ik heb afgelopen zaterdag mijn haar bruin laten verfen. Van origine ben ik blond. Maar ze hebben eerst al fouten bij de kapper gemaakt. En ik kijik net in de spiegel en zie er alweer blond doorheen komen. Wat moet ik doen? Kan ik het nog een keer verfen? Of moet ik gewoon weer terug naar blond? Please help!!! Groetjes, Iris

Edwin
Door

Edwin

op 06 Mar 2014

Hoi Iris Ga naar je kapper en laat het zien en vraag of ze het willen oplossen (gratis). Zo niet gebruik een semikleuring ( geen Verf) met bruin evt goudbruin wanneer je haar een wat groene gloed toont. laat in werken volgens de gebruiksaanwijzing. Smeer het niet of niet te dik op de gedeeltes die goed van kleur zijn anders kan dat te donker worden. Goed emulgeren met uitspoelen en nodig 5 min inwerken en de kleur ziet er meestal beter uit. succes, Edwin

Bianca
Door

Bianca

op 11 Jun 2014

Beste Edwin, Ik verf al heel lang mijn haar. In de violet kleur. Eerst altijd met Lanza bij de kapper en nu met Loreal. Alleen na twee keer wassen met kappers kleur shampoo wordt de kleur al helemaal vaal. Al meerdere malen terug geweest en overnieuw gedaan maar lijkt niet de oplossing. Bij Lanza geen last. Wat te doen?

Edwin
Door

Edwin

op 17 Jun 2014

Ja, Bianca wat denk je zelf? ik vind L'anza niet voor niets de beste haarverzorging ter wereld. L'oreal zegt wel dat het goed vor je haar is maar is veel agressiever dan l'anza, De schubben gaan wijd openstaan en de kleur wast er gewoon uit. Gooi weg die rotzooi ( vergeleken met l'anza dan) of geeft het weg aan iemand waar je een hekel aan hebt. succes, Edwin

Sofie
Door

Sofie

op 12 Nov 2014

ik ben van nature donkerblond, en heb het daarna met een ontkleuring meer geblondeerd. na een 6tal maanden heb ik het in het bruin gekleurd, 2x al snel acher elkaar omdat ik echt een donkere chocolade kleur wou, maar het blond blijft er altijd maar doorkomen. wat kan ik doen om eindelijk een mooi donker bruin kleur permanent te houden zonder een semi kleuring te hoeven kopen? zou het na nog eens te kleuren er dan weer veel minder doorkomen?

Edwin
Door

Edwin

op 13 Nov 2014

Sofie,De oplossing is juist een semikleuring. Semikleuringen hebben de neiging om "voltelopen". Doe twee semikleuringen( choco bruin) achter elkaar in een korte tijd en kleur daarna met een haarverf chocolade bruin met 3% activator evt een beetje extra goud pigment door de kleur er bij. Door het vele kleuren met verf wordt je haar steeds poreuzer waardoor de kleur er juist sneller uitloopt. van daar je eerst een veel zachter semikleuring moet gebruiken. Door de verf gaan de pigmenten van de semikleuring ook dieper in het haar zitten zodat de kleur er steeds moeilijker uit gaat. succes, Edwin

Sarah
Door

Sarah

op 27 Sep 2016

Hoi Ik heb iets langer dan een maand geleden mijn haar met een semi-permanente kleuring mijn haar blond gekleurd bij de kapper en zelf heb ik donkerblond haar. Graag zou ik de kleur weg willen hebben en mijn natuurlijke haarkleur terug krijgen. Hoe kan dat?

Edwin
Door

Edwin

op 07 Oct 2016

Hoi sarah je haar is niet met een semipermanente kleuring gekleurd semipermanente kleuring kan namelijk niet lichter kleuren. dus de eniege manier is je haar weer terug kleuren dit kan evt wel met een semikleuring . maar het kan wel een groene gloed veroorzaken . dus moet je de kleur corrigeren met wat warmere pigmenten Hoeveel ? Dat is de moeilijkheid. teveel en het haar is meer oranje te weinig en het is groen. Of zelf gokken ( is het te groen dan een warme spoeling of semikleuring) of beter ga naar de kapper die kan het goed bekijken hoeveel warm pigment je echt nodig hebt. Succes , Edwin

Laila
Door

Laila

op 23 Oct 2016

HoiIk heb me haar van een licht bruin blond naar een 6.0 en 6.1 met 6% door elkaar geverfd . Nu zijn mijn punten donkerder (zwart) dan de bovenkant van me haar (bruin) hoe kan ik dit het beste oplossen?

Edwin
Door

Edwin

op 24 Oct 2016

Hoi Laila, Vollopen van de kleur (dat is het probleem ) is altijd moeilijk op te lossen. Je zal de punten moeten ontkleuren maar daardoor krijgt de kleur wel warme gloed. dit kan je evt corrigeren met een lichter semikleuring bv 7.1of zelf 9.1 de kleur wordt weer iets donkerder wanneer je het corrigeert met een as tint. een andere oplossing is de boven kant donkerder maken ( als je dat mooi vindt) succes, Edwin

kim
Door

kim

op 26 Oct 2016

Hallo Edwin.Ik had een vraag als dit mag. Ik ben jaren ( 8 jaar lang ) super blond geweest. ( van mezelf ben ik donkerbruin ) en had het dus 8 jaar geverfd. Nu ben ik aan het proberen om terug te gaan naar mijn eigen kleur. Al 4 keer laten kleuren bij de kapper met zowel verf als een goede spoeling maar ik had gedacht na 2 a 3 keer goed laten kleuren dat de kleur wel goed zal pakken. maar toch zie je na een paar keer wassen alweer een gloed van het lichte ( oude blonde) heb jij nog tips zodat ik gewoon het verf en dan kan laten uitgroeien? dus al 4 keer gekleurd en nu ook een shampoo met verfkleur bruin 1 keer per week maar wil gewoon dat het bruin blijft en klaar, dan kan het eindelijk mijn eigen kleur worden met de uitgroei.hoop dat je mij kan helpen.groetjes kim

Edwin
Door

Edwin

op 03 Nov 2016

Hoi Kim, Kleuren met een semikleuring een paar keer dan krijg je een beetje dat het haar "volloopt" en dat blijft vaak langer mooi dan elke keer met verf dat het haar weer poreuzer maakt. Zorg dat je het goed verzorgd zodat er niet versneld uitvliegt door verkeerde producten. Een nieuw product om je kleur extra te beschermen is Color Attach System van L'anza. met de Colorguard bescherm je het haar tegen kleurvervaging door water en met de color Illuminator ziet je kleur er veel voller en glanzender uit.succes, Edwin

Korenberg
Door

Korenberg

op 10 Nov 2016

Is John Frieda ook een goede shampoo? Ik heb net mij haar bruin geverfd gisteren.

Edwin
Door

Edwin

op 23 Nov 2016

Hoi Korenberg, Ik ben geen fan van drogistshampoo's en ik ken de ingredienten van john frieda niet. Maar zodra een shampoo onder de 5 euro verkocht wordt krijg ik al gauw bedenkingen ze beloven allemaal salonkwaliteit maar waarom zie je de producten dan niet in in de kapsalon?? Voor een paar euro meer heb je bv kis shampoo daarvan weet ik dat ze de juiste ingredienten gebruiken en niet gigantisch verdunne met water waardoor je weer chemische stoffen en zouten nodig hebt om het weer goed te krijgen. groeten Edwin.p.s andere fijne shampoo's voor gekleurd haar bonacure colorshampoo (sulfaatvrij), tressa watercolors ( mocca drench, cacoa,black coffee voor bruine kleuren)l'anza color care o'right golden rose color shampoo, Organic color systems shampoo

Letitia
Door

Letitia

op 16 Jan 2017

Beste Edwin,Ik kleurde het voordien steeds zelf met professionele haarkleur van L'oreal majirel. (in het begin was dit half 8 met een 8.1 om het goud weg te krijgen, toen dit niet lukte probeerde ik een tint donkerder met een 7.1 oxidatie 20vol.). Ik heb het probleem dat mijn haarkleur steeds vervaagd en naar een 'rossige goude schijn' kwam. Daarom ben ik vorige week naar de kapper geweest om mijn haar te laten kleuren. De kapster zei inderdaad dat het heel goud was maar dat ze het gingen oplossen. ( ze gingen een tint donkerder gaan om het goud weg te krijgen, weet wel niet wat ze nog gebruikten voor het goud weg te krijgen) De kleur was in het begin heel mooi en goed. Ik heb daar ook een shampoo gekocht van Bonacure schwarzkopf voor gekleurd haar. Nu een week later is mijn haar opnieuw naar die 'rossige goude schijn' gekomen. Hoe komt dit? Ik probeer mijn haar niet te vaak te wassen, niet teveel shampoo te gebruiken, niet te warm water gebruiken maar toch vervaagd dit steeds opnieuw. Zilvershampoo helpt ook niet.Help aub, Wat kan ik doen?

Edwin
Door

Edwin

op 08 Feb 2017

Hoi Letitia, waarschijnlijk is je haar te poreus geworden om de koele pigmenten vast te houden. corrigeer je warme kleur altijd met 10 volume nooit 20 dan wordt je haar iets lichter en nog poreuzer.gebruik het liefst een as semikleuring Om je haar weer gezond te krijgen ga naar een l'anza kapper en vraag naar een ultimate Treatment of de Emergency Treatment en volg het advies van de kapper welke producten je thuis het beste kan gebruiken om je haar weer mooi te krijgen. succes Edwin

Johanna
Door

Johanna

op 05 Apr 2020

Zou ik het gratis e-book mogen krijgen

Gabrielle
Door

Gabrielle

op 03 Aug 2020

Hallo Edwin, bedankt voor de goed tips! Zou je mij het e-book kunnen sturen? Bedankt

Hanny Laurita
Door

Hanny Laurita

op 19 Apr 2021

Zou je mij aub het ebook met de 50 kleuren tips toe willen sturen? Alvast.. dank je wel!

ida
Door

ida

op 25 Sep 2021

dag edwin ,ik heb volgende produkten gekocht om mijn grijze harenuitgroei (zijn nu ook al geverfd) te verven ,,,,,Majirel Absolu 5.0 mengen met Oxydant Creme 12,5 Vol wat is een veilige verhouding om te mengen ? is dat zoals bij welle 1 op 1 ? alvast bedankt voor u advies grtz ida

Gaby
Door

Gaby

op 01 Nov 2021

Ik heb mijn haar sins pas gekleurd naar permante paar maar elke keer dat ik ik heb Ge dochu word het lichter de kapper zegt dat ik de goede schampoo gebruik en elke keer laate permante is ook duur

Reactie plaatsen