Hoe zorg ik voor pluis vrije mooie krullen?

Ik kreeg een tijd geleden een vraag van Gerarda over haar krullende haar. Ik wil je graag nog meer over krullend en pluisvrij haar vertellen.

 

Krullen knippen

Natuurlijke krullen blijven altijd een hoofdstuk apart in de kapperswereld.
Veel kappers kunnen er niet goed mee omgaan. Knippen het gewoon volgens de regels die ze ooit geleerd hebben en letten niet op de natuurlijke valling waardoor het haar niet lekker zit voor soms veel te kort is ( vooral de voorkant).

Ons team knipt daarom met een speciale krullen techniek. Dus altijd op valling en houdt rekening met de natuurlijke inplant die het haar volgt waardoor het altijd lekker zit. En met de juiste verzorging blijft het haar dan ook echt mooi zitten.

Krullen lijden een eigen leven.

Maar zelfs als het goed geknipt is lijkt het of  natuurlijke krullen een eigen  leven lijden. De ene dag heb je inderdaad meer of minder krul dan de andere dag. het lijkt wel of ze een eigen wil hebben. Tja… hoe dat komt?

Ik denk persoonlijk dat de grootste boosdoener vocht is. Vooral de luchtvochtigheid ( waterdeeltjes in de lucht)   Met een hogere luchtvochtigheid heb je vaak meer krullen dan met droge lucht.

Mooi haar in de mist

Vaak zie je mensen met natuurlijke krul  vluchten voor vocht.  Net op het moment dat je de boodschappen uit de auto haalt gaat het miezer regenen ( dat is de vaak de ergste soort). Net zit je haar leuk :gaat het misten.

Bij sommigen  gaat het haar juist lekkerder zitten . Bijvoorbeeld mijn jongste zoon heeft een beetje krul en met mist of miezer regen gaat het juist heel mooi krullen. Terwijl iemand met veel krullen er dan juist de pluis  in schiet.

Hoe komt het dat krullen gaan pluizen?

Pluis in krullend haar heeft verschillende oorzaken.

  • Siliconen is het haar
  • beschadigde punten
  • Gebruik van Wax
  • Verkeerde verzorging
  • Pech dat je zo geboren bent
  • Plukken uit elkaar kammen

Siliconen

Veel mensen hebben  door de moderne haarverzorging veel te veel siliconen in hun haar. Siliconen  zit als een dikke laag om het haar het werkt als een vet het, stoot water af (denk maar aan je tentdoek waterafstotend maken). terwijl je juist vocht in je haar nodig hebt om het soepel te laten zitten. De luchtvochtig heid krijgt oorlog met de siliconen en met als gevolg… pluis.

Beschadigde punten

Wanneer je punten  beschadigd zijn. Dan is de schubbelaag zo erg uit elkaar dat ze niet meer mooi over elkaar heen vallen. De inhoud van je haar staat bloot aan invloeden van buitenaf . Het droogt uit en je verliest belangrijke stoffen die het haar gezond houden. Gevolg….  pluis

Wax

Van wax lijkt je haar minder te pluizen. Maar helaas de wax ( is vet, kijk bij siliconen) plakt  gewoon de haren aan elkaar maar droogt juist je haar verder uit waardoor het op de lange termijn nog meer gaat pluizen.

Verkeerde verzorging

In ons koude kikker landje hebben veel mensen het bekende melkboeren hondehaar. Dit is in algemeen haar wat keratine te kort komt ( meer dan 45% van de nederlandse dames vind haar haar te slap en te weinig volume) De shampoo en haarcosmetica is voornamelijk gebaseerd op dat type haar . Totaal ongeschikt voor krul haar dus… pluis.

Pech

Sommige mensen hebben nu eenmaal pech dat het haar pluizig en beschadigd  de hoofdhuid uitkomt . Helaas, daar is niet veel aan te doen. Je kan evt. Ontkroezen, relaxen of keratine behandeling bv CHi enviro.( 4 maanden gladder haar, het blijft wel krullen)

Kammen

Krullend haar nooit kammen wanneer je haar al droog is alleen voor of na het wassen met een goede borstel borstelen. Wanneer je het haar kamt gaan de punten uit elkaar en wijzen niet meer naar een richting gevolg… pluis.

De oplossing voor mooie pluis vrije krullen

  • Goede verzorging ( kijk naar Hoe krijg ik meer mooie (natuurlijke) krullen. )
  • Knip regelmatig de punten ( wel bij een kapper die alleen de puntjes knipt en niet gelijk 5 cm eraf haald).
  • De L’anza Ultiem herstelkuur behandeling en thuis de l’anzalijn voor gekruld haar gebruiken (oke.. ik ben l’anza fan).
  • Gebruik geen vetten zoals wax.
  • Voorzichtig met meganische belasting ( geen scherpe kanjes op de kam of borstel)
  • Geen te hete krul/ steiltang gebruiken ( de CHItang is mijn favoriet die droogt het haar niet of nauwelijks uit).
  • Altijd een conditioner en een  serum gebruiken.
  • NOOIT!  Je haarkammen als het al droog is.
  • Plak de punten aan elkaar met een sterke lak of gel ( je krijgt dan wel een hele harde krullen).
  • Draai ouderwetse oma rollers in (je weet wel die metalen). Je kunt dan gewoon je haar borstelen en kammen je punten blijven altijd mooi in de juiste richting.
  • Gebruik een diffuser! Laat het haar langzaam drogen zonder te veel te bewegen.

Het belangrijkste wat je moet doen: Zorg er voor dat de uiteinde van je krul naar een richting gaat. Hou de punten dus bij elkaar . Wijzen de uiteinde verschillende richtingen op ziet dat er uit als pluis!

Veel succes!

Edwin,.