Hoe ontstaat een haar ?

Op de tekening zie je een dwarsdoorsnede van een haar, klieren en zenuwen. Een haar ontstaat in een uivormige verdikking: de haarwortel. Deze wortels zijn door bindweefsel met de hoofdhuid vergroeid zodat ze niet kunnen uitvallen. Hier onder, ongeveer 4 mm diep, ontstaat door celdeling nieuw haarmateriaal.

De cellen verhoornen en worden door de groeiende haarcellen uit de haarschacht geschoven.
Zo wordt het haar voortduren langer.
Een (uitgevallen) haar heeft aan het begin een kleine verdikking. Het haar groeit en sterft af in het haarzakje.
Het haarzakje is de producent van het haar. De haarwortel wordt via bloedvaten (capillaren) van de nodige voedingsstoffen voorzien.
Wanneer je een haar uittrekt blijft de haarpapil (de uivormige voet van het haarzakje) achter in de hoofdhuid.

Nieuw haar
Bij niet kalende mensen vormt een gezonde papil dan weer een nieuwe haar.
Het haarzakje staat in verbinding met de talgklier, die het natuurlijk vet levert voor het haar. Bij een gebrek aan dit vet, ontstaat droog haar. Bij sommige mensen groeit het haar snel.
Onderzoekers wijzen op de invloed van voeding, temperatuur, maar ook op erfelijke aanleg.
Er zijn instituten waar aan de hand van een chemische haaranalyse iets over de gezondheid van het lichaam gezegd kan worden.

De groei van het haar verloopt in drie stappen:

1. De vijf tot zevenjarig groeifase (anagene fase)
2. De een tot twee weken durende overgangsfase (katagene fase)
3. De twee tot vier maanden durende rustfase (telogene fase)
Annelies
Door

Annelies

op 21 May 2021

Hoi! Ik had even een vraag. Laser technologie is nu helemaal hip om haar te verwijderen. Maar wat gebeurd er dan met het proces van haar groei. Hopen de cellen dan op met materiaal omdat het wel wilt groeien maar niet lukt? Ik ben benieuwd of dit dan gevolgen heeft voor de gezondheid van de huid e.d.

kanjer
Door

kanjer

op 15 Jan 2015

kom op nou

kanjer
Door

kanjer

op 15 Jan 2015

ik wil gewoon weten hoe een haar groeit

Edwin
Door

Edwin

op 20 Jan 2015

Hoi kanjer, Een haar groeit van uit de wortel en is eigenlijk een afval product. De cellen verhoornen ( eigenlijk hetzelfde als je nagel of de hoorn van een neushoorn alleen haarcellen bevatten meer vocht dus blijven meer soepel) en er vormen zich verschillende lagen buiten(schubben)laag, binnen laag en het merg , in het haar zit van alles wat je geslikt hebt en het lichaam niet kwijt kon. Zoals medicijnen, drugs en doping. ( vandaar veel sporters alles kaal scheren)\ Zolang je eet drinkt en adem haalt blijft het haar groeien. wanneer je dood bent groeit het niet meer ondank de beknde fabel dat je haar 3dagen doorgroeid na je dood. het haar groeit niet maar de huid trekt terug waardoor de haren lijken te groeien. groeten edwin

Reactie plaatsen