Allergie voor shampoo met Cocamidopropyl betaïne

Vandaag kreeg ik een berichtje over een allergie voor shampoo. Een heftig probleem,  de dame in kwestie was allergisch voor een stof die echt in bijna alle shampoos en conditioner voorkomt: Cocamidopropyl betaïne

Kokosnoot olie

Dit is een stof je gewonnen uit kokosnoot olie is is in principe een heel milde stof die er voor zorgt dat de shampoo extra schuimt en de oppervlaktespanning van het water breekt zodat vuildeeltjes uit je haar spoelen.

Verschijnselen

De allergie kan in verschillende vormen uiten. Jeukende rode uitslag met blaasjes, pukkeltjes, exceem, rode huid en is vooral zichtbaar op de plaatsen waar product met Cocamidopropyl wordt gebruikt.

De wetenschap is er nog niet over eens of de Cocamidopropyl betaïne de oorzaak van de allergie is of dat het toch misschien een andere stof of combinatie is die de reactie veroorzaakt. Het komt vaker voor bij beroepen die veel wassen: Kappers, automonteurs, verpleegster en artsen, enz

Alternatief

Het probleem is wanneer je de allergie hebt dat er bijna geen shampoo of zeep enz. is die je kan gebruiken. Nu wordt in sommige shampoos de Cocamidopropyl betaïne vervangen door sodium methyl cocoyl taurate . Dit is een neefje van Cocamidopropyl betaïne kan vaak als alternatief gebruikt worden al geeft dat bij sommige wel de zelfde reactie.

 Shampoos zonder

Wanneer je een shampoo gevonden hebt met door sodium methyl cocoyl taurate was dan eerst een paar keer super voorzichtig zonder de hoofdhuid te masseren. of nog beter smeer een beetje op de binnenkant van je arm laat het 48 uur zitten en kijk of het een reactie geeft.

De enige shampoo die ik heb kunnen vinden met sodium methyl cocoyl taurate  is de shampoo van Abba. Normaal niet meer leverbaar in Nederland behalve nog in sommige webshops.

Het schijnt dat Goldwel een  Cocamidopropyl betaïne vrije shampoo ( Goldwel Sensitive ) heeft en bij de apotheek is er de Physiogel shampoo . Maar let op hou altijd de ingredienten lijst in de gaten want de inhoud veranderd vaker dan je denkt.

Ik heb nog even doorgezocht waar Cocamidopropyl nog meer in zit maar het zit echt overal in. Normaal moet dat geen probleem zijn het is juist een huidvriendelijk product. Maar wanneer je er niet tegen kan heb je toch een probleem. Je zal echt je huiswerk moeten doen en alles uitzoeken waar het in zit en waar het niet in zit zodat je veilig producten kan gebruiken.

Het maakt ook niet uit of je voor natuurlijke, organiche producten gaat zelfs in shampoos zonder zeep, of anti allergene shampoo kan je het tegen komen .  

Hier ander soort producten zonder Cocamidopropyl met gelijk een paar andere benamingen:
Betaine, Cocaminopropyl betaine, Coco DEA, Coco Glucoside, Coco MEA, MEA Palm Kernelate, Palm kernel acid, Potassium Cocoate, Potassium Palm Kernelate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate
Sodium Palm kernelate, TEA-cocoate

Wasmiddelen: Albert Heijn waspoeder kleur
Albert Heijn waspoeder fijn, Albert Heijn waspoeder wit, Ariel color regular poeder, Ariel regular poeder, Ariel sensitive super compact poeder, Ariel super compact color poeder, C1000 Kleur wasmiddel (poeder), C1000 Wit wasmiddel (poeder), DASH oceaanfris poeder, DASH zomerfris poeder, DASH jasmijnfris poeder, Dreft kleurwas veilig poeder, HEMA white compact waspoeder, HEMA color compact waspoeder

Afwasmiddelen: C1000 Afwasmiddel citroen, Dreft citroenfris, Dreft extra fris appel, Dreft extra hygiëne pompelmoes en munt, Dreft extra hygiëne sinaasappel, Dreft extra hygiëne eucalyptus, Dreft extra hygiëne limoenen citroengras, Dreft original, HEMA afwasmiddel