Haarverf (PPD)allergie, wat nu?

Je verft al jaren je haar, Krijg je na het verven opeens een paar rode bultjes en je hoofd voelt jeukerig en zit er wat rood uit, Niets loos denk je dan mischien  maar bij  de volgende haarverf beurt begint je hoofdhuid te jeuken en er ontstaat  een branderig gevoel……

Je hebt een haarverf allergie: Hoe nu verder.

Eerst wil ik graag vertellen dat het niet altijd een haarverfverfallergie hoeft te zijn. In veel gevallen is het een kwestie van agressieve stoffen die in heel veel verven gebruikt worden. Met als belangrijkste boosdoener: Ammonia.

Veel mensen hebben geen last van een allergische reactie maar hebben last dat hun huid kapot gemaakt wordt door chemische stoffen zoals ammonia. Haarkleuren wordt net als bij een allergische reactie een pijnlijke en onprettige ervaring maar heeft in principe niets te maken met een haarverf allergie.

PPD

De grootste veroorzaker van haarverf allergie is de stof p-phenylenediamine  deze stof (PPD in het kort) zit in alle chemische verven, in sommige haarverven die claimen PPD vrij te zijn gebruiken vaak een broertje hier van: Toluene-2,5-diamine sulfate (PTD). De meningen zijn verdeelt over hoe schadelijk PTD kan zijn, maar veel mensen die allergisch zijn voor PPD zijn dit ook voor PTD.

Stoffen die je beter kunt mijden.

Als je huid in aanraking komt met p-phenylenediamine (PPD, dan kunt dus een reactie krijgen.  Mijd dus stoffen met PPD. het fijne is dat de fabrikant je het extra moeilijk maakt door de meeste fabrikanten mooie wetenschappelijke namen geven zodat jij niet meer kan zien wat het is.

Een paar voorbeelden van kleurstoffen met PPD zijn: p-aminophenol, m-aminophenol, nitro-p-phenylenediamine, n-phenyl-p-phenylenediamine (para-aminophenylamine), toluene-2,5-diamine (sulfate). Waar je ook op moet letten zijn die leuke tijdelijk henna tatoo op je handen of rug die je ziet op vakantie  deze zitten vol met PPD’s  Krijg je daar een reactie van heeft  die tijdelijke tatoo opeens een blijvend karakter met watextra mooi litteken weefsel. ( vraag maar aan Gerard Joling die heeft ook een mooi figuurtje op zijn rug staan.)

De symptonen van een haarverf allergie

Waar aan kan je zien dat  een haarverfallergie hebt? Wanneer je huid in contact komt met  p-phenylenediamine PPD (of PTD ) kan je de volgende symtonen zien

  1. Eczeem . Dit hoeft niet te beperken op de hoofdhuid het kan ook op andere plekken zoals de handen of bv op de rug voorkomen .
  2. Geirriteerde pijnlijke hoofdhuid tijdens en na het kleuren
  3. Jeuk op de hoofdhuid
  4. Bultjes . Kleine rode bultjes die erg kunnen jeuken
  5. Tranende ogen. Dikke rode ogen na of tijdens een kleurbehandeling
  6. Odeem . Je kan een heftig opgeblazen hoofd of handen krijgen
  7. Reacties op de verf lijken steeds erger te worden

Wanneer je eenmaal een of meerdere van deze reacties hebt dan is het belangrijk uit te zoeken waar je precies allergisch voor bent en in welke producten deze stoffen. voorkomen.

Hoe kom je er achter of het PPD allergie is ?

Ga naar een dokter voor een allergietest. Met deze test kan je aantonen dat het een PPD allergie  is. Het kan dus ook een andere stof zijn waar je allergisch voor bent . Een klein voorbeeld een van de kleuren in onze salon wordt citrusvruchten gebruikt , een klant kreeg een allergische reactie  maar dat was geen PPD maar  ze bleek allergisch voor citrus vruchten.  Dus vraag altijd voor een allergietest.

Zelf een allergietest doen.

De fabrikanten van haarverf dekken zichzelf altijd in door in de gebruiksaanwijzing op te nemen dat je eerst een allergie test moet doen 99% van de mensen doen dit niet maar wanneer je overgevoelig ben of een reactie op verf hebt gehad kan je het beter wel doen. je kan aan je kapper vragen of die een allergietest wil doen maar je kan het ook zelf.

Hoe zelf een allergietest doen.

Zelf doen is heel simpel: Neem een klein beetje van de verf die je wilt gebruiken smeer dat aan de binnenkant van je arm en plak er een pleister op. Laat 24-48 uur zitten en verwijder dan  de pleister.  Zie je een reactie OM de plek dan weet je dat je vermoedelijk allergisch bent. ga dan naar een dokter om zeker ter weten. Zie je niets kan je gewoon kleuren.

Hoe kan je kleuren zonder PPD?

Sorry ,Slecht nieuws: Alle blijvende haarverven bevatten PPD of PTD (ook de PPD vrije haarverven!).

Wil je  het gokken dat je PPD allergie geen PTD allergie wordt dan kan je inderdaad de kleuren zonder PPD gebruiken zoals CHI ,Colorwell enz. maar het blijft altijd risicovol.

Kleuren zonder PPD en PTD zijn pure henna ( dus geen Henna PLUS) en andere 100% plantaardige kleuren. Meestal zijn die niet grijsdekkend maar geven het haar een mooie tint en verdoezelen het grijs haar een beetje.

Een andere optie is de Organic No limits een semipermanente kleur zonder PPD of PTD’s maar deze is ook niet geheel grijs dekkend maar geeft wel een mooie kleur en kan redelijk goed grijs haar verdoezelen.

Organic Color Systems

In onze salon gebruiken we al 20 jaar Organic Color Systems dit is voor 95% organisch. Het is de enige grijsdekkende professionele haarverf met een slechts 0,2% ( tot kleurhoogte 6) tot max 0,6% ( kleurhoogte 1) PPD’s en zonder PTD’s  (waar anderen 4% -10% PPD/PTD’s hebben).

Hiermee is de kans op een PPD allergie te krijgen zeer klein.  Ben je allergisch bestaat er nog een redelijk kans dat je Organic color Systems in combinatie met enkel extra maatregelen redelijk kunt verdragen. Maar let op allergie bouwt op dus het kan zeer goed zijn dat  je na een bepaalde tijd niet meer tegen kunt. Mensen met een heftige allergie raden wij af om te kleuren. mensen met een minder heftige reactie zullen we eerst een allergie test doen om te kijken of kleuren mogelijk is.

Een van onze kapsters heeft een PPD allergie en die laat haar haar 4-5 maal per jaar kleuren zonder al te heftige reacties.